« Tiden | Main | På egne hjul »

January 02, 2009

Comments

Læseren

Hey Badut. For mig er det fuldstændig lige meget hvordan du staver. Men ikke om du vil noget med det, du skriver.

Annette

Det er godt nok ikke kommet let til dig, og jeg er (så meget desto mere) imponeret over din evne til at formulere dig. Du skriver virkeligt medrivende og gribende, og du har virkelig haft evnen og viljen til at ville trods et stift system, der ikke forstod dine problemer. Hatten af for det!
Og et r for meget i ny og næ, er jo ikke det afgørende :o)

Sifka

Hold da op, sikke en kamp, men du har helt klart vundet den:)

Pernille

Jeg kan blive så hidsig over et system, der igen og igen fejler og ikke tager børn, der gerne vil lære, men har svært ved det, alvorligt.
I vores kommune findes der en ordblindeskole, den er fælles for hele kommunen og lærerne er fantastiske og givende og rigtig gode. Desværre starter ordblindeskolen først fra 5. klasse. Hvad så med årene inden!
Min datter går i 4. klasse og er muligvis ordblind, hun bliver først testet i år, for det er ikke nødvendigt før.
De sidste år hun kæmpet. (jo hun får noget ekstra dansk) Men fordi det fylder så meget, er hun heller ikke særlig god til nogle af de andre fag, jeg tager nærmest mig selv i at ønske den test viser, at hun er ordblind og endelig kan komme et sted, hvor der bliver taget hensyn til hende og hendes behov. - Det er lidt trist at tænke sådan.

For mig er dine fejl ikke væsentlige, for du brænder så stærkt igennem, at det bliver ligemeget. Jeg synes det er stærkt at du gøt det - bliv ved med det :)

Vita

Søde Badut!
Du formulerer dig så stærkt og levende at manglende kommaer og problemer med r'erne forsvinder ud i tågerne. Det er jo en force at du har haft viljen. Og at du rent faktisk kan! Der findes rigtig mange mennesker som besidder de helt korrekte grammatiske evner, men som ikke formår at sætte to ord sammen så det lyder fornuftigt. Måske er det dit held at du har måttet den lange vej.
I hvert fald kommer din historie bag på mig. For de fejl du sikkert selv er så utrolig bevist om - de forsvinder i alle dine dejlige ord og vendinger!
Jeg er da så umanerlig glad for at du har valgt at være ligeglad! Ellers kunne jeg jo ikke følge med her på din Badut-side.
Knus

Losarinas mor

Du kan da skrive ! Tak for alle dine ord :-)

Lotte

Jeg har slet ikke overhovedet skænket en tanke om der sku være fejl herinde, aldrig nogensinde. Livet og magien overstråler, hvis der sku være nogetsomhelst 'forkert'. Jeg har jo dette mantra "den perfekte verden eksisterer ikke længere og livet kan begynde"... ;-)
Men sikken fortælling fra dit liv. Sikken masse modstand. Og sikken dejlig mor :-)
Kram!

Lotte, Kbh

Kære Marina
Du har skrevet et meget stærkt og vedkommende indlæg, som burde komme meget længere end blot til rammerne for 'Badut'. Har du overvejet det?

Jeg har en bror, der er dyslektiker. Han begyndte først for alvor at læse, da han mødte min svigerinde, som er en rigtig læsehest. Startede med nogle spændende krimier uden for højt lixtal og så gik det ellers derudaf. Han bliver nok aldrig en af dem, der går amok på bogudsalget eller får prisen som flittigste låner på biblioteket, men han har fundet ud af at bøgernes verden ikke er helt lukket land alligevel.
Da han gik i folkeskolen blev hans ordblindhed affærdiget med forklaringen om, at han nok bare var doven eller havde for meget krudt i bagen. Men ingen specialklasse, ingen ekstra hjælp, ingenting. Med det resultat, at han aldrig har lært at stave ordentligt. Han er blevet bedre med årene, men det bliver aldrig rigtig godt.
Om han nu led under, at vi gik på en meget lille skole og hans storesøster klarede sig fremragende på både stave- og læsefronten, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg håber det virkelig ikke, men vi havde de samme lærere, så det kan vel ikke helt udelukkes.

Jeg værner om sproget, sætter en ære i at skrive korrekt og sætter endda kommaer i mine sms'er (nørd? Ja!), men jeg kan som regel godt gennemskue, når der ligger ignorance for sprogkonstruktionen bag. Og det er bestemt ikke det, jeg ser, når jeg læser med her hos dig!!! Der ER forskel på dovenskab/mangel på vilje/mangel på interesse og så de vanskeligheder, som ordblinde kæmper med.

Tak for et rigtig godt indlæg!

Marina

Kære alle. Mange, mange tak for alle jeres søde ord. Det varmer altid når nogen kan bruge det jeg skriver og det er skønt når I skriver at I kan leve med fejlene, fordi I kan mærke at jeg gerne vil noget med det jeg skriver. Tak.
Oprindeligt ville jeg have nøjes med overskriften, fordi jeg syndes faste læsere af Badut i det mindste skulle vide at det ikke er med vilje at jeg sjusker med sproget. Alligevel blev det et langt indlæg. Når det gik sådan er det nok fordi min barndoms vrede stadigt ulmer inden i mig. Selvom historien blev længere end først tænkt er den naturligvis ikke komplet. I perioder forsøgte man sig faktisk med at prøve at lærer mig noget, men det var først noget skolevæsnet for alvor gav sig i kast med da det blev opdaget at jeg, hvad angår den type intelligens der kunne måles med datidens test, lå udenfor det såkaldte normalområde. Faktisk er det det der gør mig allermest harm for selvfølgelig skal alle da hjælpes til at kunne læse uanset resultatet af sådanne ligegyldige test. Test er fine når de kan hjælpe med at afdække problemets kerne således at man kan sætte ind på den rigtige måde, men at bruge dem til at sorterer en gruppe børn fra som det skete i min barndom er helt utilstedeligt. Jeg oplevede datidens indsats mod indlæringsvanskeligheder som overfladisk og hul. Det lyder fint med specialklasse og særlig indsats, men når specialklassen bare var en skraldespand for de børn man ikke gad forholde sig til og den særlige indsats bestod i at lære børnene at begrænse sig var det en katastrofe. Der var ikke mange gardinsvingere i min specialklasse der nogensinde lærte at læse og det kan datidens skolevæsen ikke være bekendt.
Jeg er engageret i skolebestyrelse arbejde og fornemmer meget tydeligt en større forståelse for indlæringsvanskeligheder i dag, selvom der stadigt er lang vej til den dag hvor der gøres en tilstrækkelig indsats for alle børn. Indsatsen skal gøres med det samme, den skal ikke vente til femte klasse. For det første er det ikke rimeligt, at børn skal tabe fem skoleår på gulvet og for det andet sætter de første års indlæringsvanskeligheder sig som grimme ar på selvtilliden.
Derimod er der ingen særligt behov for at netop min historie skal pustes større op end det er sket her. Den er ikke særlig unik, snarere helt almindelig og det er i grunden det der gør den sørgelig.

Marina

Særligt til Pernille: Det er hårdt når man ser sit barn kæmpe og jeg syndes ikke du skal skamme dig over at ønske en diagnose der medfører større forståelse og større indsats. I dag kan man gøre så meget for ordblinde børn og hvis hun vil det skal hun nok få lært at læse selvom det er hårdt arbejde. Min ældste datter er tilsyneladende ikke ordblind, men hun er sandsynligvis billedlæser og det gør det meget vanskeligt både at lære at læse og at lære at stave, så jeg ved godt hvor svært det er at stå på sidelinjen.

Ellen

Kære Marina
Lotte har allerede sagt det så flot og rigtigt.
Du er et utroligt givende menneske, og når budskabet er så stærkt og inderligt som dit, er den smule fejl da så ganske ligegyldige.
Bliv endelig ved - jeg tror, vi er rigtig, rigtig mange, som nyder dine varme indlæg.

Marina

Kære Ellen. Tak. I aften er min verden lidt grå og dine ord gør mig glad. Tak.

Tine

Kære Marina.

Jeg er også, det man kalder billedelæser, men i de ti år, jeg gik i folkeskolen, blev jeg betragte som dum. Fordi
1. jeg kunne ikke stave og
2. jeg var lille og som min engelskelære sagde til mig: "Alle ved at små mennesker er dum, undtagen dem selv, for de er for dumme til at kunne fatte noget som helt.

Prøv at erstat dum med sort - så var hun jo racist eller ?????

Blev endelig ved med at skrive alt det du lyster. Det er ikke måden du, jeg og andre staver på , der er det vigtigste, men derimod budskabet i det vi skriver.

Hurra for stavekontrol, men den fanger desværre ikke altid det virkelige "grimme" fejl. :-(

Anne

Kære Marina, mens jeg har gået til og fra med hende der bare ikke vil sove, har andre skrevet præcis det jeg også ville have skrevet: Hvor er det godt at du, trods hårde odds, ikke har mistet lysten til at skrive. Du gør det nemlig helt fantastisk, og tænk hvis skrupler over stavning eller grammatik havde stoppet det. Det er jo næsten ikke til at holde ud at tænke på!

Min mand er også ordblind og højt begavet, og din historie vækker til en vis grad genklang. Han var heldig at have gode lærere i de naturvidenskabelige fag, og det reddede formentlig både hans eksamen og hans selvtillid.
Men hvor er det dog beskæmmende at man stadig den dag i dag kan møde mennesker der mener at ordblindhed har noget som helst med et menneskes almene intelligens at gøre.

Nå, det var vist nærmest et sidespring, og nu har jeg den søvnløse baby på armen IGEN. Jeg ville egentlig bare sige ...tak! Tak fordi du skriver. Jeg elsker at læse dig!

Marina

Kære Tine. Som du ved af egen smertefulde erfaring er min historie ikke unik. Nogen lærere var værre bøller end de drenge der uddelte tæv i skolegården.

Marina

Kære søde Anne. Tak fordi du orker at kikke forbi selv med en søvnløs baby på armen. Jeg husker tydeligt hvor træt jeg selv var dengang og håber snart du får lov at sove lidt.

Tina - omme i London

Waurv! Din mor er fantastisk. Jeg kan huske en i min skole, der var haesligt ordblind og bare ikke kunne laese - i en alder af maaske 10-12 aar. Da han fik en ordentlig laerer fik han det laert. Han fik lov at laere at laese fra en knallertmanual - noget materiale han kunne og VILLE forstaa. Jeg ved ikke om han fik laert at skrive, men at laese er da ogsaa vigtigere, synes jeg. Anyhow, dit skriveri fejler i hvert fald ingenting. Tvaert imod!

Evi

Kære Marina

Jeg er totalt målløs! Jeg ville aldrig have troet at du var ordblind. Du har et så levende varieret sprog og så flotte formuleringer. Det er en fantastisk indsats du har gjort for at lære at læse under de dårlige forudsætninger. Man kan kun beundre dig og de, som har samme vanskeligheder med ordene, for at I vil og at I orker at kæmpe mod de, som tror de er meget klogere. Hvor tager de dog fejl!
Det ville være et stort tab for alle os, som nyder at læse med på din side, hvis du lod forestillinger, om at det skulle være perfekt stavet, hindre dig i at udgive dine historier.
Jeg har igennem dette indlæg fået en meget større forståelse af hvad ordblindhed er og hvad det betyder for den, som døjer med det. Jeg er glad for at du skrev det så udførligt og endnu mere glad for, at du overvandt det og at andre i dag kan få meget bedre hjælp til at overvinde deres læsevanskeligheder.
Det er en stor gave at kunne læse og skrive og jeg har altid haft svært ved at forstille mig, hvordan det ville være, hvis jeg ikke kunne. Jeg føler mig dybt taknemlig for at jeg kan og har haft nemt ved det og jeg vil gerne takke dig for din indsats og din ærlighed.

Olines

Tak for et stærkt og åbenhjertigt indlæg om din flotte kamp.

Marina

Endnu engang tak til alle jer der både her i kommentarfeltet og på mail skriver til mig som reaktion på mit indlæg om ordblindhed. Tak fordi I læser med her på Badut og tak fordi I giver jer tid til at skrive både indfølene og varmt.

Det var en hård kamp, men min historie er på ingen måde unik (hvilket var en vigtig grund til at fortælle den). Ja hvis sandheden skal frem har de fleste ordblinde nok måtte kæmpe betydeligt hårdere end mig. Da jeg først fik lært at skrive var der mange der bakkede mig op, roste mig og gav min mor ret i at det var vigtigere hvad jeg skrev end hvordan jeg stavede det. Professorer, eksperter og etablerede forfattere var alle med til at give mig mod på at fortsætte og en sådan opbakning er detsværre nok kun de færreste forundt.

Jeg er derfor ingen stakel der aldrig har fået lov at komme til orde, men Badut er det første sted jeg har skrevet tekster helt uden filter. Her er ingen klader, ingen korrekturlæsere og dårligt nok ro til at skrive. Badut er meget tæt på mig og mit liv og for at det kan være sådan må I leve med fejlene.

Margretha

Tusind tak, jeg har ikke besøgt dig før, men jeg kommer helt sikkert igen.
Og så synes jeg ellers at der er alt for få knallertmanualer i folkeskolen.

Marina

Kære Margretha. Knallertmanualer havde nok ikke hjulpet mig så meget, men jeg tror du har fat i det væsentlige at skolen skal være bedre til at møde barnet der hvor barnet er.

vibeke

jeg vil bare fortælle at jeg har en datter der udviser alle tegn på stærk ordblindhed,vi har prøvet at trænge igennem systemet siden hun gik i 2 kl, nu er hun startet i en special klasse, og som hun selv siger "jeg bliver dummer og dummer for hver dag der går, mit højeste ønske er at lære at læse og skrive, det lær jeg ikke her" hun går nu i 5 kl og vi ved snart ikke hvad vi skal kæmpe med. det var dejligt at læse din historie, men selv i 2009 må jeg hendes mor lære mit barn at læse og skrive

Marina

Kære Vibeke.

Det er skammeligt at man selv i 2009 skal slås sådan for at få lært sine børn de allervigtigste skolefærdigheder.

Hvis du på nogen måde har råd vil jeg godt anbefale at du i en periode betaler en privat læseunderviser som suplement til skolen og din egen undervisning. En privatlærer med speciale i læsevansekligheder kender til metoder som de ikke nødvendigvis bruger i skolen og som du heller ikke har en changse for at kende. Nogle gange er det forbløffende hvor hurtigt de kan flytte et barn. Desuden viser du din datter at du prioritere hendes læsefærdigheder højt og det har også en værdi i sig selv. Endeligt kan det være vigtigt at få helt friske øjne på din datters vanskeligheder og hvor gerne de end vil gøre det godt så kan din datter mærke din fustration hvilket i sig selv kan begænse hendes indlæring sammen med dig. En god læseunderviser bidrager både med indlæring OG selvtillid og uden selvtilliden lærer hun ikke at læse.

Min historie ovenfor er naturligvis kun fortalt i hovdetræk, for som du selv ved er det en hel roman at fortælle hele historien med opture og nedture. Jeg havde selv i en kort periode fornøjelse af en meget dygtig forsker/ordblindeunderviser og selvom det ikke var hende der lærte mig at læse så hjalp hun mig først og fremmest meget med selvtiliden.

Jeg håber det allerbedste for din datter.

vibeke

kære maria
mange tak for dit svar, og vi vil tage din ide op , og undersøge mulighederne for selv at ansætte en lære, har du en ide om hvor vi fihder en

Marina

Kære Vibeke. Jeg kender detsværre ikke en lærer og det er sikkert en branche hvor der både er rene mirakelmagere på den gode måde og rene plattenslagere på den dårlige. I aviserne har jeg læst mange succeshistorier over årene, men der er ingen navne der har sat sig fast og det skal jo også helst være en lokal. Min første indskydelse er at spørger dysleksiforeningen om de har nogen de kan anbefale. Eller må I prøve at søge på nettet på læsevanskeligheder og lærer eller sådant. Held og lykke. Jeg vil meget gerne hører hvordan det går.

Trine

Marina, for hulen!
TILLYKKE med din sejer!!!

Jeg tror du har ret, når du funderer over om din barndoms vrede stadig ulmer?
- jeg tror meget på, at før vi bliver i stand til at flytte os som mennsker skal vi have 'ryddet op' i vores bagage.
Betragt det evt. som en slags indre Feng Shui, hvor alt det støvede og ubrugelige bliver pakket væk og erstattet af blomstrende muligheder :-)

Jeg er børnehaveklasselærer, og jeg er i dén grad bevidst om hvordan 'mine' unger bliver modtaget når de træder deres første varsomme skridt i den store, voldsomme skoleverden.
Anderkendelse og ros kan flytte enorme bjerge!
Og LEG! Masser af leg!
Når de leger med ord og bogstaver, griner, hopper, danser, løber om kap, smækker med fluesmækkere og alt det pjat vi kan finde på i løbet af en enkelt dag - ja, så opdager de slet ikke alvoren, og pludselig en dag - vupti - så sidder de og læser!

Det overvælder mig hver evige eneste gang, når én af mine små har knækket koden! Jeg bliver sgu så rørt og stolt!

Vibeke - prøv at lege med 'børne-stavning' sammen med dit barn, det kan måske være med til at bløde det lidt op. Når man børne-staver skriver man udelukkende de lyde man hører når man siger ordet. I starten er det typisk kun konsonanterne man lægger mærke til.
Fx skal barnet skrive 'stol' kan det finde på at skrive 'sl' - fordi det er s og l der er de tydelige lyde.
Men barnet kan sagtens selv læse det, og får en god oplevelse af succes over at skrive :-)
Jeg tror du kan læse mere hvis du søger rundt omkring på nettet :-)

Marina - du er med til at flytte barrierer. Tak for det!

Kh Trine

Marina

Kære Trine. Du må være en vidunderlig børnehaveklasselærer ligesådan en man drømmer om at ens barn får.

Og du har ret, kors hvor har du ret. Min ældste datter er billedlæser ligesom mig og hvad det ikke har kostet hende i bøvl og sorg allerede. I vores landsdel anderkender man detsværre ikke relevansen af børne-stavning og det er drønærgeligt synes jeg for der er en super metode til at understøtte skriveglæden.

Dansk er et sprog der får lov til at flytte sig, men det talte sprog flytter sig meget hurtigere end det skrevne. Derfor er der utroligt mange ord der slet ikke staves som børnene udtaler dem i dag og hvis fokus skal ligge på at lære at stave som man talte i 1930'erne så er der ikke meget plads til fortælleglæden.

Mange, mange tak for dit indput i denne sammenhæng Trine. Denne post læses af forbløffende mange menensker (der søger på ordblind) og dit indput som børnehaveklasseleder er værdifuldt.

Liselotte Kulpa

Kære Marina og alle I andre!
Det er dejligt at se ordblindhed debatteret på en nuanceret måde. Det er rigtigt, at der desværre stadig hersker megen forvirring omkring hvad ordblindhed er, og hvad man skal gøre. Også i skolerne! Måske har I lyst til at gå med i min Facebook-gruppe 'Ordblindhed ind på seminarierne!' Den har jeg oprettet, fordi kommende folkeskolelærere af uransagelige årsager for manges vedkommende ikke lærer noget om ordblindhed på seminariet!
Jeg arbejder med at teste og undervise ordblinde i eget firma, Nyt Mod. Vi kender alt for godt til den smerte og rådvildhed, både børn og forældre oplever, når læseindlæringen volder problemer. Vi har netop udgivet en CD-rom med oplysning om ordblindhed henvendt til børn, så de bedre kan forholde sig til hvad det er for noget. Den kan købes for 65 kr, så det er ikke fordi vi bliver rige af det... se på www.nyt-mod.dk hvordan.
Og så tillader jeg mig forsigtigt at gøre opmærksom på, at man hos os kan få den kompetente og engagerede private ordblindeundervisning, som bl.a. Vibeke efterlyser.

karina Thøgersen

Kære alle frustrede.
Jeg melder mig på holdet. Er selv forælder til en ordblind datter, som nu er teenager og i gang med at tage HF eksamen, efter mange års slid.
Men det lykkes.
Jeg kan anbefale at I melder jer ind i ordblindeforeningen, som hele tiden følger med i udviklingen på området. Jeg har i denne udgave af ordblindebladet skrevet en artikel om ordblinde i folkeskolen.
Måske kan den give inspiration til frustrede forældre.
Jeg arbejder med mit eget firma ORDZONEN, hvor jeg rådgiver og underviser børn og unge med læsevanskeligheder/ordblindhed på Fyn og i Jylland. Jeg holder også foredrag for forældre og lærere.
Hvis I har lyst til at læse om mit arbejde, eller har lyst til at kontakte mig, kan I kigge på min hjemmeside www.ordzonen.dk

jeg arbejder ud fra den erfaring jeg har som mor til en ordblind og som uddannet læsepædagog.
De bedste hilsener Karina Thøgersen. Ordzonen.

malene

Jeg har først fundet din side i går - hvor jeg søgte efter kranskage. Og jeg er i gang og venter imens "hviderne venter" - Glæder mig til at overraske mine venner med hjemmelavet kransekage i morgen aften. Imens jeg venter så læser jeg videre på dit site - også om din ordblindhed. Bliver helt rørt. Og imponeret over din styrke til at klare dig. Komme ovenpå din udfordring. På trods af at ingen hjalp dig igennem din skolegang. Tænker på de mange børn, der ikke rejser sig efter de knæk de må møde i systemet. Tak fordi du er så ærlig. Det er meget smukt og rigtigt. Og tak for et fantastisk side med ideer, som jeg vil bruge fremover sammen med mine dejlige børn,

kh
Malene

Birgit

Skøn blog, jeg kan virkelig forstå dig!
Kærlig hilsen
Birgit
www.studieglad.dk

The comments to this entry are closed.

Årstidsblog

  • HVERDAGSMAGI: OPSKRIFTER, KREATIVE IDEER OG SMÅ TANKEFRØ.

Søg på Badut


  • WWW
    example.typepad.com
Masser af Halloween ideer.
Græskarsuppe er den perfekte halloween middagsret fordi suppen smager dejligt og kan pyntes så fint med spindelvæv. Opskrift og nem DIY på spindelvæv.
Sådan laver du heksefingre: den klassiske Halloween småkage
Se hvordan du let laver lækre chokolade edderkopper til Halloween
Nem opskrift på skønne kandiserede æbler.
Kreativ med efterårs blade
Ideer til efterårsferien.
Opskrift på æblemos og fem lækre kager med æblemos
Masser af opskrifter og ideer til varm chokolade og kakao. Efterårets hyggeligste drik.
Mange ideer til ting man kan lave med kastanjer.
Trin for trin anvisninger på hjemmelavet skattekort og seje eventyrtegninger til udskrivning.
Opskrift på lækker brombærsyltetøj

stats

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
Klik på nissens dør for ideer til nissedrillerier
Masser af juleideer til adventskransen, gaveindpakningen og hjemmelavet julepynt.
Opskrift på børnevenlig småkagedej. Nem at arbejde med og altid lækre småkager.