« Frøken Januar | Main | Play attention »

January 09, 2009

Comments

Lotte

:-)
Jeg plejer at sige: Jeg er ikke religiøs, men jeg er troende. For jeg tror på mange ting. På det gode i mennesket, på næstekærlighed, barmhjertighed og individets ukrænkelighed.
Jeg har plukket de ting, jeg synes er gode og givende i de enkelte religioner - og her vel egentlig skabt en form for eget sæt af leveregler. Min grundlæggende livsfilosofi hælder meget stærkt i retning af buddhismen, men jeg tilkender mig ingen religion, er hverken døbt eller konfirmeret og har ikke lyst til at blive viet i en kirke. For mig handler det ikke om agressiv ateisme, men om at respektere, at der faktisk er mennesker som er troende kristne - og at stå og give store lyster over for instans, som jeg ikke tror på, synes jeg er lidt at trampe på dem, der faktisk tror. De skal have lov at have deres tro i fred (men lade være med at føre krig i dens navn!!!)

Lotte

LØFTER!!! Ikke lyster!!! Altså, sikke dog en stavefejl :-D LOL

Marina

Kære Lotte. Det var faktisk dette jeg prøvede at sige, at folk skal have have lov til at tro som de lyster så længe det ikke generer andre. ELSKER slåfejlen.

Evi

Kære Marina
Tak fordi du skrev hele salmen. Den er da virkelig fantastisk dejlig i sit sprog og jeg kan nemt forestille mig dig og børnene danse rundt i herlig morgenglæde.
Jeg synes dit livssyn er så smukt og livsbekræftende og det er spændende at læse dine betragtninger over religion.
Vi kan bestemt ikke blive uenige om at religion er slem, når den fører til krig og vi har jo heldigvis frihed til at vælge de bedste elementer og danne vores egen tro hver især.

Sifka

Angående tro kan jeg nikke til mange af Lottes udsagn, så det lader jeg ligge, men kommenterer lidt på salmerne.

Da jeg gik i skole havde vi 'salmevers', som vi kaldte det for dengang, og det er jeg SÅ glad for i dag. De har virkelig sat sig fast, og det har aldrig generet mig at ha' dem liggende på lager i baghovedet.

Jeg kan stadig komme til at hygge mig over misforståelserne, der opstod ud af det gammeldags sprogbrug, og omskrivningerne, som vi lidt rebelsk morede os med at synge højt i frikvarterene. Det rebelske var nok mere rettet mod religionslæreren end mod de gamle salmedigtere, hvoraf mange garanteret vil ha' grinet sammen med os. Jeg kan ikke forestille mig gamle Nicolai Frederik Severin blive mopset over en flok ungers narrestreger.

Marina

Kære Evi. Jeg var lidt i tvivl for det er jo et langt digt, men der er bare så mange fantastiske formuleringer. Faktisk ville jeg gerne have lagt sangen ind i den udgave vi hører, men jeg ved ikke om det er ok med copyrigth og sådan og derfor lod jeg være.

Marina

Kære Sifka. Mine børn synger morgensang hver dag i skolen. De fleste sange er moderne børnesange men af og til synger de også en salme. Nogle forældre er ikke så glade for det og der er det at jeg må give dig ret: salmer har aldrig skadet nogen tværdigmod mener jeg at de kan åbne mange nye døre i sproget for både børn og voksne.

Anne

Tak for digtet! Det ER nemlig et rigtig smukt digt, hvad enten man er troende eller ej.
Jeg har, i kraft af min sangeruddannelse, været kirkesanger i 10 år af mit liv, og så finder man virkelig ud af, hvilke salmer der holder! Se nu stiger solen er helt klart en af dem. Jeg tror aldrig jeg bliver træt af den, heller ikke selvom det er en af dem jeg har sunget til hudløshed. Den er meget brugt til begravelser, hvor den jo også er oplagt, synes jeg.

...til gengæld er jeg dig taknemmelig for, at du valgte at nøjes med at gengive teksten, må jeg indrømme. Jeg har ellers ikke det fjerneste imod moderne fortolkninger af klassikere, men uh, lige Elten... mjah. *ahem* jo.

Marina

Kære Anne. Se jeg er jo dybt umusikalsk og først og fremmest intresseret i ordene.Jeg har prøvet at viderebringe salmer i mange fortolkninger og der er aldrig noget der er slået igennem hos ungerne som Elten. Nu kan de tilgengæld citerer flere salmer og synge med på teksten i de klassiske versioner også. Derfor syndes jeg at det hun gør er godt. Jeg havde nu iøvrigt ikke tænkt mig at ligge sangen ind som underlægningsmusik på bloggen for jeg bryder mig slet ikke om nogen form for underlægningsmusik på blogs, det var snarere sådan en knap hvor man kunne vælge afspil jeg tænkte på.

Anne

Kære Marina, det var bestemt heller ikke fordi jeg ville til at agere smagsdommer på din blog! Hvis dine børn bliver glade for at lytte til musik og synge selv, når de hører Elten, så vær glad for Elten! Det vigtigste vil i mine øjne altid være, at børn finder glæden ved musik. Så må man jo bare prøve at fodre dem hen ad vejen, så de forhåbentlig får en gradvis bredere musikhorisont. Udgangspunktet må altid være noget der appellerer og glæder umiddelbart. Man kommer jo ikke - heller ikke i musikkens verden - ret langt, hvis man skal ride på en andens kæphest!

Marina

Kære Anne. Fantastisk udtryk du bruger med at ride på en andens kæphest. Det er hermed hugget. Tak.

Angående musikken så er det et af de punkter hvor jeg syndes det er svært at være mor. Jeg er født ind i en ret umusikalsk del af en ellers meget musikalsk familie og jeg husker fra min barndom både det sug af stolthed det gav når jeg kom til koncerter hvor de optrådte og den hygge der var omkring flyglet om eftermiddagen når alle sang sammen. Jeg husker også hvor flov det gjorde mig at jeg hverken kunne synge eller danse. Musiklærere hævder at mine de to yngste måske er rigtigt musikalske, men jeg kan ikke hjælpe dem for det er et sprog jeg ikke forstår. Det er en sorg for mig for jeg har jo set hvor meget det kan give, men man må jo bruge det man har og give det man kan.

Dot

Jeg sidder og vågner i en pink himmel, der stiger lidt uldent af Øresund - med hovedet fuldt af min yndlingssalme - sjovt at du også danser med den.
Apropos lys og mørke, så er Jakob K´s "Tunge mørke natteskyer" jo skrevet som den anden halvdel til "Se nu stiger". Den er virkelig også én yndlings her.
Min favoritversion i Michael Falchs - så bliver det ikke mere søndag morgen.
go morgen.

The comments to this entry are closed.

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Årstidsblog

  • HVERDAGSMAGI: OPSKRIFTER, KREATIVE IDEER OG SMÅ TANKEFRØ.
Få årets bedste hjemmelavede gløgg med din egen hjemmelavede gløgg ekstrakt. Nem opskrift til den dejligste rødvinsgløgg.
Lav lækre kandiserede æbler. Opskrift med tips og tricks.
OPSKRIFT PÅ SKØNNE ÆBLESKIVER
Klik på nissens dør for ideer til nissedrillerier
OPSKRIFT PÅ RISENGRØD TIL NISSEN
Opskrift på børnevenlige udstiks småkager. 1 dej 5 slags småkager.
Scroll ned for sjove ideer til kalenderlyset.
Opskrift på langtidsstegt andesteg med æbler og svesker. Masser af tips og tricks.
Print gratis numre til julekalenderen og andre ideer til pakkekalendre. Scroll ned for at finde numre til print.
BIND DIN EGEN ADVENTSKRANS. TRIN FOR TRIN DIY.
Opskrift på brunede kartofler. Lykkes hver gang!
Opskrifter på min nye blog Marinas Mad
Masser af juleideer til adventskransen, gaveindpakningen og hjemmelavet julepynt.

Søg på Badut


  • WWW
    example.typepad.com

stats

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
Ekstra dejlig drømmekage med den skønneste topping. Tante novembers yndlingskage!
Masser af opskrifter og ideer til varm chokolade og kakao. Efterårets hyggeligste drik.