Til Fasterlavn skal der være fasterlavnsboller, ellers er det bare helt forkert. Hos bageren kan man købe de store fede wienerbrødsudgaver med flødeskum og cream. Den slags fasterlavnsboller kan man også efterligne derhjemme, men jeg synes det er hyggeliger at bage de små lækre luksusboller med lækkert fyld og hjemmedrysset pynt. Hvis du også gerne vil bage dine egne små lækre fastelavnsboller kan du prøve vores nemme opskrift.
Fastelavnsboller er ligesom andet traditionelt festbrød hvidt fedt hvedebrød gerne med et snasket fyld af noget lækkert. Der findes utallige opskrifter og det kan være sjovt at prøve nogle forskellige fra år til år. Det gjorde jeg med stor fornøjelse lige til det år min ældste kom i skole og der bagte en fantastisk lækker fastelavnsbolle. Selvfølgelig syntes hun at vi skulle bage tilsvarende fastelavnsboller derhjemme. Problemet var bare at vi ikke havde opskriften og at ingen af de mange opskrifter jeg kunne støve op fandt nåde for den lille bagers ører. Derfor måtte vi selv i gang med det sjove arbejde at genopfinde opskriften.
Resultatet blev godt. Faktisk så godt at vi nu foretrækker vores egen variant, selvom børnehaveklasseleder Kirsten senere var så venlig at give os den originale opskrift. Den originale opskrift er her. Som jeg har forstået det på Kirsten stammer opskriften fra et 30 år gammelt blad, men jeg husker ikke hvilket.
Den originale opskrift lyder på fyld af vaniljeremons (det vil sige smør og sukker, tilsmagt med lidt vanilje) og det er rigtigt godt. At noget er godt betyder dog ikke, at man behøver at gå glip af fornøjelsen af at prøve sig frem med andre kombinationer. Man kan fylde sine boller med alt muligt: chokolade, creme, syltetøj, remons og makronmasse hører til klassikerne i de lukkede boller, mens wienerbrød med flødeskum er den fremstormene vinder når det gælder de gennemskårende og fyldte fastelavnsboller.
Uanset hvilket fyld man vælger er den halve fornøjelse for ungerne selve pyntningen. Vi voksne foretrækker smeltet chokolade, mens børnene lykkeligt kaster sig ud i et orgie af farvestrålende flormelis glasur og krymmel. Som regel gør vi det sådan at hvert barn pynter sine egne boller, en aktivitet det også er rigtigt hyggeligt at inviterer vennerne hjem til.
Her kan du finde opskriften på vores fastelavnsboller.
-----------------------------------------------------
Læs mange flere indlæg om fastelavn ved at klikke her.
Hvis du vil læse flere af mine opskrifter kan du klikke her.
--------------------------------------------
Hvor lyder de lækre, jeres fastelavnsboller og en hyggelig beskæftigelse for store og små.
Jeg nød at læse om din barndoms fastelavn på dit blogindlæg i går. Der blev ikke smuttet over hvor gærdet er lavest. Sjovt!
Posted by: Betty | February 18, 2009 at 06:53 PM
Jeg synes, det er skønt, at du laver fastelavnsboller med dine unger, Marina! Som barn vidste jeg ikke noget bedre end at være med i køkkenet med min mor. Selv ville jeg nok vælge at købe fastelavnsboller - men det er nok fordi sønnike ikke bor hjemme længere :O)
Posted by: Madame | February 18, 2009 at 07:56 PM
Nammenam! Får jo helt lyst til at komme i gang selv.
Posted by: Sofie | February 18, 2009 at 08:55 PM
Mums, jeg ved godt, hvad jeg skal lave i weekenden med børnene. Især pynten ovenpå vil Lucas elske ;-) Tak for opskriften og sejt, at du selv eksperimenter! Tror da lige, at vi skal holde fastelavn igen senere på året eller i hvert fald spise fastelavnsboller i april ;-)
Posted by: Gitte | February 18, 2009 at 09:06 PM
Uhhm - måske skulle man kaste sig ud i en omgang fastelavnsbolle-bagning i weekenden. Min datter ville elske at pynte bollerne.
Posted by: Frk. Vestergaard | February 19, 2009 at 08:44 AM
Tak Betty. Jeg blev selv helt nostalgisk.
Posted by: Marina | February 19, 2009 at 09:53 AM
Kære Madame. Dem fra bageren er nu også gode bare man ikke får for mange. På søndag skal vi til øens fasterlavns fest og der severes de skønneste bagerboller. Jeg glæder mig allerede.
Posted by: Marina | February 19, 2009 at 09:54 AM
Sofie, det er heldigvis dejligt nemt. OPskriften ser måske lidt lang ud med det er bare fordi de forskellige slags fyld fylder...
Posted by: Marina | February 19, 2009 at 09:55 AM
Kære Gitte. Det er så sjovt selv at lave opskrifter. Jeg kan næsten ikke lade være, men jeg er utroligt dårlig til at få skrevet ned hvad jeg gør mens jeg gør det. Bollerne kan fint spises senere på året f.eks. i stedet for kanelsnegle. Så skal man bare lige kalde dem noget andet (chokoladeboller f.eks.) for ikke at ødelægge fasterlavnstraditionen.
Posted by: Marina | February 19, 2009 at 09:59 AM
Frk. Vestegaard. Pynten er det store hit for alle børn. Da mine pyntede havde jeg så trvlt med at hitte kameraet at jeg ikke rigtigt fik stoppet sukkerorkiet. Derfor er der måske nok, lidt vel rigeligt sukkersnaks på den afbillede bolle. Men hvad det er jo kun fasterlavn en gang om året....
Posted by: Marina | February 19, 2009 at 10:02 AM