Forårsjævndøgn er en af årets smukkeste dage. Klik her og her for at læse om lysets år med de fire vendepunkter og her for at læse om jævndøgn.
Til forårsjævndøgn hjælper vi forårsfeen med at jage vinteren væk. Alle udstyres med kappe og sværd og slås højtideligt til forårsriddere. Med hævet sværd drøner børnene herefter ud i haven, parken eller skoven. De svinger med sværdene så vinteren bliver bange og giver plads til forårets blomster. Rundt omkring i det område jeg har udvalgt er der sat plastikblomster som børnene efterhånden plukker. Når alle blomsterne er plukket leder vi efter forårsfeens træ, der er pyntet med skinnene krystaller. Under træet ligger der en lille gave fra forårsfeen som tak for hjælpen.
Vi har fejret forårsjævndøgn på denne måde i mange år nu og det er en af vores yndlings familietraditioner. Vi startede traditionen da min søn var 1½ år og min ældste datter 3½. Dengang ejede vi en ødegård med tilhørende bøgeskov. Huset og skoven lå på toppen af Søderåsen og bliver kaldt for ”Änglaberga” (englenes bjerg). Navnet kommer af at man i gammel tid mente, at det var det tætteste man kunne komme englene i Skåne.
Fordi huset lå højt kom foråret sent og vi havde tit lidt sne omkring forårsjævndøgn. Jeg ønskede at skabe en tradition der kunne markerer overgangen mellem vinter og forår og som ville få os alle sammen ud på eventyr i vores bøgeskov.
Fordi jeg havde en dreng og en meget drenget pige var det vigtigt for mig at markeringen ikke blev for tøset. Det er derfor jeg har valgt at udstyrer børnene med sværd. Hvis jeg kun havde piger kan det godt være at jeg havde valgt tryllestave i stedet, men også for tøsede piger er der noget fantastisk ved at drøne gennem en forårsdag med hævet sværd.
Det første år syede jeg fine grønne kapper, købte blomster, plastik diamanter og træsværd som jeg pyntede med ædle glassten. Kapperne har vi endnu, men ofte vælger børnene én af kapperne fra udklædningskassen i stedet. Træsværdene er gået tabt for længe siden, de blev slidt op på ærens mark og er nu erstattet med børnenes rollespils sværd og med skumsværd fra udklædningskassen. Diamanter og blomster opbevarer jeg sammen med kapperne i en lille kasse så det hele er klar til at blive sat op. Alt i alt tager forberedelserne sjældent mere end ti minutter.
Vi har jaget vinteren væk i skove, krat, haver og parker og alle steder har det virket helt efter hensigten for hvert eneste år har vinteren måtte vige og foråret er kommet til landet. De år hvor markeringen har fundet sted i meget store omgivelser har jeg valgt at placerer plastikblomsterne sådan at de har vist vej til forårsfeens træ. Omvendt har jeg de år hvor markeringen kun er foregået i vores have valgt at gemme blomsterne lidt forskellige steder i haven.
Billederne er fra forårsjævndøgn 2006 hvor børnene havde en veninde med. Min datter er iført en bålkappe hun selv har syet hos spejderne.
------------------------
Sikken en fantasi du har. Det lyder som en fuldstændig vidunderlig tradition. Den kunne jeg godt finde på at skrive mig bag øret og forhåbentlig udleve en dag hvor børnene er store nok. Det kunne være sjovt.
Posted by: Sofie | March 18, 2009 at 01:41 PM
Hvor må det være dejligt at være barn i jeres familie. Det er en vidunderlig ting at bevare sjove traditioner, og den måde hvorpå i forskrækker vinteren og inviterer foråret, lyder til at være utrolig fin.
Jeg holder så meget af de voksne - der som du - formår at tage børn og deres behov for leg og fantasi i hverdagen alvorligt. At sy kapper, lave sværd, at gemme blomster og udsmykke forårsfeens træ med skinnende stene er lige præcis at tage børn alvorligt...
I vores lille familie har vi også mange traditioner der appellerer til glæden og udviklingen af fantasien. Vi ville ikke være foruden :0)
Posted by: Ulla V. | March 18, 2009 at 04:42 PM
Jeg blir så imponert over det du forteller og all den kosen dere gjør sammen med barne. For meg er dette tradisjoner jeg aldri har hørt om, og det er så spennende.
Jeg må begynne å tenke over våre tradisjoner. Jeg kan absolutt bli flinkere til å formidle dem...
Posted by: Sine | March 18, 2009 at 05:04 PM
Fantastisk dejlig idé hvis man har en stor have eller en skov. Sikke nogle smukke billeder. Jeg kommer til at tænke på Sally Manns uforglemmelige billeder af sine børn i naturen.
Posted by: Mona | March 19, 2009 at 05:28 AM
Hvor er det skønt, også at se børnene lege lige ved siden af.Vi fejrer forårsjævndøgnet ved at tænde bål. Hvis vejret er til det laver vi suppe ude på bålet og bager brød til. Nogen gange danser vi og leger gamle lege. Det er lidt med forskel om der er gæster eller om vi bare er os selv. For os såkaldt moderne mennesker er det en god ting at gøre, mange af os så afhængige af lyset og fra nu af og helt frem til september har vi mere lys end mørke, det er ganske længe, faktisk.
Posted by: Anne Moloney | March 19, 2009 at 07:22 AM
Børnene ligner selv nogle små englebasser med deres lyse krøller, og de ser ud til at have det fantastisk. Dejlige, livsbekræftende billeder.
Hvor sjovt at høre om jeres ødegård - boede I der permanent, eller brugte I den som et fristed, som vi gør det?
Posted by: Ellen | March 19, 2009 at 07:31 AM
Kære Sofie. Det er altid en dejlig dag for os alle sammen, faktisk så skøn at jeg tror jeg vil markerer den med fetræ og små blomsterfeer selv når børnene er blevet store og ikke længere vil drøne gennem landskabet med hævet sværd.
Posted by: Marina | March 19, 2009 at 08:31 AM
Kære Ulla. Tak for de pæne ord. Jeg har altid været et menneske der fandt på ritualer og markeringer og da jeg fik børn blev det helt naturligt at skabe tradtioner til at formidle nogle af de værdier der er svære at forstå hvis man kun får dem forklaret. Vintersolhverv handler blandt andet om at slutte en cirkel og passe på vores familie. Forårsjævndøgn handler blandt andet om at kæmpe for det man gerne vil opnå. Sommersolhverv handler om at værdsætte øjeblikket og om at alt forandre sig. Efterårsjævndøgn handler om at vise omsorg for naturen.
Jeg glæder mig til at se mere til jeres tradtioner efterhånden som jeg lærer dig bedre at kende.
Posted by: Marina | March 19, 2009 at 08:37 AM
Kære Sine. Jeg kan godt forstå at du ikke har hørt om denne tradtion for det er en jeg har fundet på til mine børn. Gækkebreve som jeg også har skrevet om for nylig er en dansk tradtion. Jeg vil rigtigt gerne høre mere om jeres tradtioner.
Posted by: Marina | March 19, 2009 at 08:39 AM
Kære Mona. Det er rigtigt at denne tradtion fungerer bedst i en skov, et krat eller en stor have, men da vi boede på Frederiksberg har vi også med stort held brugt Frederiksberg have.
Posted by: Marina | March 19, 2009 at 08:41 AM
Kære Anne. At tænde bål er vel den måde som de fleste vælger for at markerer hvert af de fire vendepunkter i lysets år. Vi tænder som regl også bål, men jeg havde lyst til at der skulle ske noget ekstra den dag og det har altid været en stor glæde. Fra forårsjævndøgn til efterårsjævndøgn har vi som du skriver mere lys end mørke. Det er vidunderligt. Jeg håber I får en rigtig god dag med bål, suppe og lege.
Posted by: Marina | March 19, 2009 at 08:46 AM
Kære Ellen. Ødegården var et sommerhus. Vi boede på Frederiksberg uden have og havde så den store grund og huset oppe på Söderåsen. Vi var længe om at finde den rigtige ejendom men ved et tilfælde var vi de første til at ringe da Änglaberga kom til salg. Derfor var vi de heldige der fik lov at købe. Huset lå perfekt i et meget smukt naturområde og med kort køreafstand til København og vi var der i alle ferier og ca. hver anden weekend året rundt.
Posted by: Marina | March 19, 2009 at 08:50 AM
Hvor erdet smukt at læse, Marina, at du stimulerer dine børns kreativitet på den måde. Jeg er sikker på, de bliver gode til at bruge deres fantasi, lige som deres dejlige mor :)
Posted by: Madame | March 19, 2009 at 11:32 AM