For lidt siden ringede telefonen. Min otteårige søn drønede rundt efter en Liverpool bold ude på græsplænen og hørte det ikke. Derfor måtte jeg kalde på ham og fortælle at de havde ringet fra skolen og sagt at børnene i år var bagefter i dansk. Øv hvor blev han trist da jeg fortalte at alle Fejøbørn i dag skulle tre timer ekstra i skole for at indhente lidt af det forsømte. Det var lige så tårerne stod ham i øjnene da han vredt trampede ud til cyklen. Heldigvis blev det hele noget bedre da min store komplotudtænkende datter glad råbte: ”aprilsnar” allerede inden han helt nåede at få cykelhjælmen spændt og helt godt blev det da han først kunne narre mig til at tro, at der sad en kæmpeedderkop i mit hår og bagefter få mig til at hente penge til isbilen.
I Danmark har man gækket folk til at løbe april siden 1600 tallet hvor skikken blev almindelig herhjemme. Oprindeligt stammer drilletraditionen formodentligt fra Frankrig hvor man lavede en masse drillerier omkring nytår der indtil 1567 blev fejret den 1. april. Nytåret blev flyttet til 1. januar, men drilleskikken blev hængende og bredte sig til andre lande. I dag er første april den helt store drilledag i det meste af Europa og i Nordamerika.
Oprindeligt skulle man lokke folk af gårde i et frit opfundet ærinde, for eksempel for at se et mærkeligt dyr eller købe ting som sengevarmere eller rugbrødsforlængere hos købmanden. I dag kan man narre folk på utallige andre måder og især er børnene her i den kronede kats hus flinke til at narre os voksne dagen lang.
Selvom skikken med at narre april med stor sandsynlighed stammer fra de franske nytårstraditioner kan den også stamme andre steder fra. Både fra Indien og fra det gamle rom kender man skikke der minder meget om aprilsnar og både i Danmark og det øvrige Europa findes der i foråret en hel række andre dage der kan bruges til at drive gæk med folk. Man kan f.eks. gække folk april 30. april i stedet for den 1. april, man kan gøre andre til fasterlavnsnar på fastelavnsmandag og til majkat den 31. maj. Selv kan jeg huske at min mor der stammer fra Ærø altid sagde: ”å maj, å maj, der narrede jeg dig” når hun hyggede drillede os den 1. maj.
Kilder: Ib Askholm, Danmarks højtider og festdage (Askholms forlag: 2006) og Iørn Piø, Det festlige år (Sesam: 1997)
Hvilken aprilsspøg har gjort størst indtryk på dig i tidens løb?
Hej, hej. Er lige på en tur rundt for at besøge alle jer, der har linket til mig. Det er en fin og hyggelig blog, du har med mange søde hverdagshistorier. Rigtig god påske.
Bedste hilsner fra Claus
Posted by: claus@klematis.dk | April 01, 2010 at 02:38 PM
Jeg har to aprilsnar som jeg aldrig glemmer. Nr 1: Min søster ringede til vores svigerinde, som gik på gymnasiet, og udgav sig for at være fra Gallup. Der havde været demonstrende gymnasieelever over hele landet, så hun spurgte først om vores svigerinde havde været med, men efterhånden stillede hun nogle MEGET underlige spørgsmål. Og svigerinden fattede overhovedet ingen mistanke og fandt først ud af at vi havde snydt hende da jeg senere ringede og spurgte om hun havde oplevet noget spændende den dag ;-)
Nr. 2 lavede jeg selv med folk i 2004. Jeg sendte en sms til familie og venner og fortalte at jeg var gravid. Der var godt nok mange der hoppede på den. Men det bedste var at jeg 7 måneder senere rent faktisk var gravid. Så jeg sendte selvfølgelig en sms igen - og den var der ingen der troede på ;-D
Posted by: Britta | April 01, 2010 at 04:54 PM
Jeg kan ikke lige komme i tanke om en speciel aprilsnar. Men jeg er vokset op i Sverige og jeg kan fortælle at man der siger "April, april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill". Men der er også en remse der hedder "Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne", apropos det du skrev om din mor. :-)
Posted by: Gunilla | April 01, 2010 at 10:14 PM
Faktisk er der ikke nogen bestemte aprilsnarer jeg kan huske (jeg er dårlig til sådan noget), men jeg kan huske det år, hvor det gik op for mig, at der kunne være aprilsnar i nyhederne den 1. april. Nyhederne!! Jeg kan ikke huske, hvor gammel jeg var, men tanken om, at noget så seriøst og halvkedeligt som nyhederne overhovedet kunne lave noget, som rekvirerede humor var ret vild for mig. Og så vil jeg bare sige, at hvor laver du altså bare mange dejlige, relevante og nære poster - det er supersejt! :) God Påske!
Posted by: Astrid | April 01, 2010 at 10:16 PM
Hej Marina
Her i Frankrig gælder det om at klistre en fisk i papir bag på ryggen (af helst en voksen)
På papiret skriver man så: Jeg er dum, mine børn er grimme og min mand er ikke rigtig klog eller lignende efter fulgt af forresten er dette en aprilsfisk - poisson d'avril.
Til morgen stillede lærerne venligt op, og bemærkede slet ikke de fisk børnene klistrede på dem.
Jeg fik en i går fra en pige, vi kun ser om onsdagen, så jeg blev skam meget stolt, og det er ikke engang en aprilsnar.
Mange hilsener
Solveig i Champagne, der er på vej til Danmark, så nu får ikke fuldt med i traditionerne den næste tid.
Posted by: Solveig Tange | April 01, 2010 at 10:43 PM
Du er et meget flittigt menneske Claus og det er en stor glæde at følge med i din verden. Endnu engang tak fordi du finder tiden til at dele med os andre på denne måde.
Kære Britta. Tak for din aprilsnars historie. Jeg sad glad og klukkede da jeg læste begge historier.
Kære Gunilla. Mange tak for de svenske talemåder, de er rigtigt sjove. Når jeg næste 1. april skal skrive om aprilsnar igen er det meget muligt at jeg citerer dig.
Søde Astrid. TAK. Jeg blev rigtig glad for den kommentar. Bid for bid får jeg efterhånden skrevet den blog sammen som jeg har i tankerne og det glæder mig hver gang der er nogen der kan bruge den til noget.
Kære Solveig. Jeg elsker dine kommentarer og denne historie med fiskene er fantastisk. Tak fordi du deler med mig der ved meget lidt om franske traditioner men meget gerne vil vide meget mere. Rigtig god tur til Danmark.
Posted by: Marina | April 02, 2010 at 08:37 AM