« Hvad er din historie? | Main | Godmorgen Hellig Tre Kongers dag »

January 05, 2011

Comments

Vala på Island

Her på Island fejrer vi også den 6. januar og de fleste tager julepyntet ikke ned för i dag. Vi kalder dagen den 13. juledag. I aften tændes der bål på mange steder i Island, elfekonger og -dronninger og den sidste julenisse kommer og familier skyder de sidste raketter op og tænder stjernelys.

Her har vi 13 julenisser som kommer en ad gangen ned fra bjergene til byerne. Den förste kommer 13 dage för jul, den anden 12 dage för jul o.s.v. Disse 13 nisser putter gaver i börns sko og derfor stiller börn sin sko ud i vinduet hver aften de sidste 13 dage för jul. Om morgnen er der sædvanligvis en lille gave i skoen (eller en kartoffel, hvis börnenen har været uartige...) Nisserne går også tilbage en ad gangen og på den 13. juledag rejser den sidste hjem til sin mor, Grýla. Först synger han dog og fejrer sammen med os ved trettende-bålet!

Carina @ lekenhverdag.com

Denne tradisjonen kjente jeg virkelig ikke til! Så artig! ... men skjønner godt at mange vil ha ut julen, når man begynner pyntingen i november ;-)

Rom123 har dessverre ikke noen nettutgave, som jeg vet om, men det kan jo være at de velger å publisere deler av saken på rom123.no?

Ønsker deg en fortsatt fin dag!

Klem fra Carina

Marina

Vala. Det lyder simpelthen som den SKØNNESTE måde at afslutte julen på at holde sådan et brag af en Hellig tre kongers fest. Man taler jo netop om de 12 juledage (bla. i sangen "on the first day of Christmas....") fordi det var sådan man fejrede julen. Hellig tre konger var så netop den trettende dag, den dag julen var slut. Hav en skøn fest deroppe.

Kære Carina. Nej som med mange traditioner er der meget forskeld på hvor meget de fejres i de forskellige lande. Som man klan læse herover hos Vala er Hellig Tre KOnger kæmpestort på Island og det er det også i lande som Frankrig. I Danmark er Hellig Tre KOnger næsten uddød som juletradtion men så småt på vej tilbage som selvstændig fejring. Det er da spændende.

KirstenK

Hvor er de flotte de lys der...de er næsten så fine at det er synd at tænde dem... Her holder vi os til æbleskiverne og hvide lys i en trearmet lysestage... Og så ryger juletræet ud en af de nærmeste dage, og de hellige tre konger kommer ned i kassen til det andet julepynt...

Frau Putz

I mit barndomshjem blev/bliver pynten først fjernet efter hellig tre kongers aften - og det har jeg da taget med mig. Det bliver jo så tomt, når det hele forsvinder, og jeg forsøger at klamre mig lidt til julehyggen, også når hverdagen igen banker på.
Vi har dog aldrig fejret aftenen som sådan, men måske vi skulle indføre en ny tradition. Fester kan man vel aldrig få for mange af, her i den mørke vinter...

God fornøjelse.

~ Karina

Marina

Kære Kirsten. Det er også præcis sådan man holder hellig tre konger på dansk manerer, men som med alle andre traditioner håndplukker vi jo dele af de elementer fra andre steder som vi synes er sjove. De helt særlige tredelte hellig tre kongers lys har næppe været særligt udbredt men mange har valgt at stille tre lys frem. De franske hellig tre konger kage er sjove og derfor er de også på vej ind i Danmark selvom man tradionelt spiste æbleskiver. Hav en dejlig Hellig tre Kongers aften.

Kære Karina. Næ fester kan man ikke få for mange af, med hverdagsfeser som Hellig tre kongers skal man bare passe på ikke at lade sig friste til at lave dem alt for indviklede. Dét tror jeg er den vigtigste herlighed. Angående julepynten så jeg også ind i stuerne i går da jeg kørte rundt i mørket og der var flere der stadigt havde juletræet på besøg så måske er traditionen med at lade julepynten hænge til hellig tre konger stadigt væk mere udbredt end jeg først lige antog. Hav en dejlig hellig tre kongers dag.

Karen Marie

Kære Marina - Hvor er de smukke de lys, jeg håber i får en dejlig hverdagsfest. Jeg kunne da egentlig også godt bruge en lille fest i dag her i sne og sus ;0) men jeg tror jeg må nøjes med en kop, hellig tre kongers kaffe, i eftermiddag med en veninde;0)

Knus Karen Marie

Julie - Fantasium

Så smukke Hellig tre konger-lys. De giver lyst til en dejlig fest i hverdagen. Tror også vi skal have dekoreret lys til i aften, for det har Alma allerede lavet som julegave til bedsteforældrene.
I Rusland holder de vel egentlig først jul til Hellig tre konger..? Er lidt i tvivl, men mener at det var sådan jeg fik fortalt af en russisk udvekslingsstudent, jeg boede på kollegium med. Hun var ihvertfald overrasket over, at alle museer m.m ville være lukkede omkring d. 24. dec, for der havde hun lige tænkt sig at være turist inden hun skulle rejse hjem til sin jul.
Hav en rigtig fin aften.

Marina

Kære Karen Marie. Hverdagsfester er noget af det bedste jeg ved. De stiller ike så store krav og forventningerne er små men de er alligevel et lille hyggeligt afbræk i hverdagene. Hellig tre konger kræver næsten ingen ting men det har alligevel været en super hyggelig næsten magisk aften.

Kære Julia. Å de lys håber jeg vi får lov til at se. Det er rigtigt at hellig tre konger mange steder er den dag hvor man får gaver bla i Rusland og Spanien. Selv har jeg oplevet det blandt de kristne i Egyten engang. Egentligt synes jeg det giver meget god mening at det skal være de hellige tre konger der var Jesus gavegivere der også giver gaver til nutidens børn og voksne, men det er jo ikke den tradition vi kender og derfor kan den godt virke ret mærkelig.

The comments to this entry are closed.

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Årstidsblog

  • HVERDAGSMAGI: OPSKRIFTER, KREATIVE IDEER OG SMÅ TANKEFRØ.
Få årets bedste hjemmelavede gløgg med din egen hjemmelavede gløgg ekstrakt. Nem opskrift til den dejligste rødvinsgløgg.
Lav lækre kandiserede æbler. Opskrift med tips og tricks.
OPSKRIFT PÅ SKØNNE ÆBLESKIVER
Klik på nissens dør for ideer til nissedrillerier
OPSKRIFT PÅ RISENGRØD TIL NISSEN
Opskrift på børnevenlige udstiks småkager. 1 dej 5 slags småkager.
Scroll ned for sjove ideer til kalenderlyset.
Opskrift på langtidsstegt andesteg med æbler og svesker. Masser af tips og tricks.
Print gratis numre til julekalenderen og andre ideer til pakkekalendre. Scroll ned for at finde numre til print.
BIND DIN EGEN ADVENTSKRANS. TRIN FOR TRIN DIY.
Opskrift på brunede kartofler. Lykkes hver gang!
Opskrifter på min nye blog Marinas Mad
Masser af juleideer til adventskransen, gaveindpakningen og hjemmelavet julepynt.

Søg på Badut


  • WWW
    example.typepad.com

stats

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
Ekstra dejlig drømmekage med den skønneste topping. Tante novembers yndlingskage!
Masser af opskrifter og ideer til varm chokolade og kakao. Efterårets hyggeligste drik.