Luciabrød, Lussekatte, safransbrød eller luciaboller. Kær boller har mange navne.
Den 13. december på Luciadag er der tradition for at spise lækre hvedeboller krydret med det kostbare safran. De smukke boller er formet af dejpølser, der er rulles og kombineret på forskellig måde så man får en række forskellige former med sjove navne som lussekat, julegris, due, svøbelsesbarn, lilje, præstens hår, julekage, juleokse, guldvogn og soldat.
Lussekattar er kommet til Danmark fra Sverige, hvor man har bagt dem i generationer. Den helt præcise oprindelse er ukendt, men lussekattar siges at stamme fra Värmland hvorfra de har bredt sig til resten af Sverige. Safranen er muligvis en senere tilføjelse, der er kommet til fra Tyskland eller Holland. Formerne på brødene ligner de keldiske mønstre, der i jernalderen dekorerede kedler og smykker. Navnene har man ændret med den kristne æra, men symbolerne har stadigt rødder i den før kristne tro hvor de svungne S’er symbolisere de katte, der trak Frejas vogn.
Lussekattar er fint festbrød, der dels er bagt af det fine og dyre hvedemel og dels krydret med Safran, der er verdens dyreste krydderi. Og fint måtte det gerne være for man tillagde de solgule brød magiske egenskaber og tiltroede dem at kunne holde djævlen og al hans pak på afstand.
De smukke lussekattar fik tilført yderligere magi, fordi man i Sverige serverede dem på årets længste nat, der indtil kalenderreformen lå den 13. december. Denne nat var djævlen og hans pak særligt aktive og derfor var det godt at kunne holde ondskaben på afstand med lys og magisk brød. Lyset lod man en ung pige bærer rundt i hele husstanden så det kunne fordrive det onde og beskytte både mennesker og dyr.
Fra den unge pige med lys i mørket er ikke langt til vore dages luciaoptog, men lussekattarne har oprindeligt ingen ting at gøre med den sagnomspundne Lucia.
Opskriften på Lussekattar finder du lige her.
Kilder: Delvis baseret på Helle Schjønning Magiske Måneder og Camilla Plums Mit skandinaviske køkken.
Efter jeg er flyttet til Sverige, har jeg virkelig lært at elske Lussekatter - de smager mums! Og er jo virkelig en stærk tradition her. Så i eftermiddag skal vi til Lucia-optog i børnehaven med efterfølgende kaffe og lussekatter, mmmm.... :-)
Dine Luciabilleder er virkelig smukke!
KH Bodil
Posted by: Bodil | December 13, 2011 at 08:50 AM
Mmm, vi skal bage vores näste weekend!
Posted by: lilla a | December 13, 2011 at 09:19 AM
Kære Bodil. Ja Lucia er jo kæmpestort i Sverige og det er vel næsten lige så utænkeligt at holde jul uden Luciapiger som det er at holde jul uden juletræ. Min store kærlighed til Lucia kommer fra årene på Fejø hvor det var så smukt at se pigerne synge. Det er altså ikke helt det samme i en gymnastiksal og med børn der ikke helt ved om de tør synge sådan som jeg oplevede det sidste år. Lussekatter er fantastiske og så sjove og nemme at bage. Jeg har allerede bagt dem to gange i år men nu har jeg ikke mere safran så hvis vi skal bage dem igen bliver det uden safran (og så er de jo ikke helt rigtige....)
Kære lilla a. Ja det er hyggeligere at bage lussekatter i weekenden hvor man har tid til at hygge sig sammen om bageriet og som alt hvedebrød smager de jo allerbedst friskbagte. Her til morgen har vi spist vores lussekatter ristede, det er altså også skønt.
Posted by: Marina | December 13, 2011 at 09:31 AM
Jeg elsker Lussekattar! Og dine ser rigtig fine ud. :) Din opskrift er printet ud, og når datteren kommer hjem fra børnehave, skal vi bage. Tak for opskriften (og påmindelsen)! :)
Posted by: filibaba | December 13, 2011 at 11:15 AM
Kære Filibaba. Så håber I må få rigtig god fornøjelse med opskriften på Lussekattar. Det er en af de ting der er virkeligt sjovt at bage med børn fordi de skal formes i alle de fine snørkler. Husk også at lave en masse free style, det er sjovt.
Posted by: Marina | December 13, 2011 at 02:08 PM
Her har vi fået lussekatter til aftensmad... ;-)
Jeg, som ellers er svensker, nåede hverken at bage lussekatter eller pepparkakor inden Luciadagen i år nemlig, så lussekatterna blev et eftermiddagsprojekt sammen med to af mine piger. Safran får vi altid tilsendt af min mor på Anna-dagen 9. december, da vi begge har navnedag. :-)
Posted by: Gunilla | December 13, 2011 at 08:30 PM
Kære Gunilla. Sikken fin tradition at din mor sender dig den dyre saffran som gave på Anna-dagen. Det må da få Lussekattarne til at smage endnu bedre. Og så er det jo rigtigt at I svenskere serverer pepparkakor som en integreret del af Luciamåltidet, det gør vi ikke i Danmark, men det er en god ide som jeg måske vil snuppe til næste år hvis jeg får held til at gentage Lucia morgenvækningen.
Posted by: Marina | December 15, 2011 at 08:48 AM