« Sy et lille hæfte | Main | Klask »

January 05, 2012

Comments

Barbara

Hvor er det fantastisk at læse!
Ja, vi skal holde hellig-tre-konger. Min mand er fra Spanien, så vi er fast besluttede på at det er en tradition om skal føres videre til vores børn. Af praktiske årsager, skal vi dog først holde den imorgen aften, hvor svigerfamilien kommer.
Jeg er dog ret så blank på, hvad jeg skal gøre (da jeg mildest talt ikke aner, hvad det går ud på). Men tænker jeg kan bruge dig som inspiration til det kreative, lave noget mad (måske jeg skulle prøve kagen..) og så må min mand og svigerfamilie ellers styre slagets gang :0)

Frøskuffen

Næh, det har vi aldrig holdt. Men jeg elsker da sådanne små traditioner. Især kagerne kunne jeg da godt have tænkt mig at skabe tradition for nu her i den magre januar ;)

God fornøjelse.

Dorthe

- og vi er netop hjemvendt fra Spanien og er slet ikke i tvivl om at Hellig Tre konger er betydeligt større end juleaften. Det er nu børnene får de største gaver og i Malaga har vi én gang oplevet det store optog gennem hovedstrøget, hvortil spanierne reserverer stole. Har du husket at putte en knaldperle i lysene? Julen slutter som bekendt med et knald i aften, når lyset er næsten brændt ned. Jeg er slet ikke festmæt og ville ønske at jeg havde det kreative overskud til at fejre Hellig Tre Konger i Badut stil. Hav en hyggelig og festlig aften :-)

Lidt mere baggrundsstof her: http://www.historie-online.dk/special/h3k/index.htm
og her: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvad-sa-de-tre-vise-maend-glimte-over-betlehem

Marina

Kære Barbara.

De danske hellig tre konger traditioner er meget tynde. Oprindeligt brugte man de særlige tre grenede lys med indstøbt krudt i bunden. Når lyset var brændt næsten ned og lyset sagde et lille bang var julen slut og juletræ og anden pynt skulle pakkes bort. Man spiste æbleskiver mange steder.

Langt tilbage i historien havde vi mere gang i festen, der gik man i optog med stjerner (det er formodentligt derfor vi har stjernedrenge til Lucia optogene) og studenter måtte synge og tjene penge. Enkelte steder i Danmark har man lidt traditioner omkring dagen men det er ikke stort.

Det er derfor jeg lidt opfinder en lille bitte fest omkring kagen. Vi laver lys, genbruger et stjernebanner fra nytår og laver en krone til den der bliver konge.

I spanien derimod har man masser af fantastiske hellig tre kongers tradtioner ligesom man har det i mange andre lande. Derfor synes jeg du skal spørger din mand hvad han husker bedst fra sin barndom og så tage udgangspunkt i det. Iøvrigt er den opskrift jeg har her på siden fransk og hvis dine svigerforældre er spanske er det nok ikke den rigtige for dem (og jeg tror det er meget vigtigt, ligesom julemaden for os....). Prøv om du ikke kan lokke en opskrift ud af din svigermor eller søg på Galette des Rois. Opskriften skal være på et gærbrød med appelsinsmag (herud over er der masser af variationer). Rigtig god fornøjelse jeg glæder mig til at læse mere om jeres hellig tre kongers aften.

Lene

Hos mig bliver juletræet og resten af julepynten først gemt væk efter i aften. Jeg har ikke været vant til det særlige helligtrekongerslys eller kage, men i aften vil jeg tænde lysene i juletræet og hygge sammen med min lillesøster :-)

Marina

Kære Frøskuffen. Jeg elsker traditioner, især fordi man i vores moderne dage har lov til at lege med dem som man nu synes. Jeg har f.eks. importeret en kage og tilføjet et stjernebanner og lavet lys på andre måder end de tradtionelle. Især kagerne er jeg vildt fascineret af og jeg har nok læst omkring 100 forskellige opskrifter i år på alle de forskellige typer af Hellig tre kongers kage. På den måde danner der sig et billed i hovedet på mig af de forskellige kager så jeg selv kan lege videre i køknet. Jeg havde faktisk glædet mig meget til at prøve den spanske hellig tre kongers kage, ikke mindst fordi den skal spises sådan at man dypper den i tyk varm kakao, men jeg har ikke læst en eneste opskrift uden orangeblomstvand og så vil jeg ikke udelade det. Det er faktisk muligt jeg laver den en anden gang i januar bare for at prøve.

Kære Dorthe. Ja, det er også mit indtryk at Hellige tre konger er kæmpestort i Spanien (og i en del andre katolske lande). Hvor må det have været sjovt at opleve det rigtigt. I Danmark har helligtrekonger aldrig været stort på den måde, heller ikke selvom der en gang i vores katolske fortid har været optog med sang og stjerner. Det gør mig nu ikke så meget, jeg holder meget af de små nemme hverdags fester og er glad for at fejre helligtrekonger på vores egen måde. Dine fine henvisninger kender jeg godt, jeg tror faktisk jeg engang har nævnt historie online om hellig tre konger på Badut, men jeg er ikke helt sikker. Der er ikke krudt i mine lys selvom jeg faktisk har stjålet tre knaldperler fra børnene nytårsaften netop med henblik på at prøve om det virker i et hellig tre kongers lys. Jeg har bare ikke nået at få det afprøvet.....
Hav en dejlig dag.

Kære Lene. Jammen det er jo også hyggeligt og iøvrigt den mest danske måde at fejre hellig tre konger på. Jeg håber I får en rigtig dejlig aften sammen.

Tine

Nej - men det skyldes udelukkende mangel på tid :-( Hvis jeg er dygtig, får jeg lynbagt en kage og døbt den Helligtrekongers-kage; det vil jeg nok ikke høre noget ondt for.

God idé med bivoks-dimsen (som så kan kopieres -til næste år...) Vi har godt nok nogen 3-armede lys derhjemme, men de er min mors, og jeg tror simpelthen hun er for glad for dem til at jeg må brænde dem :-) vi får se...

Marina

Kære Tine. Næ, det vil du helt sikkert kun høre ros for... I virkeligheden vil du nok heller ikke være så meget ved siden af for der findes som sagt utroligt mange forskellige slag helligetrekongers kager og du kan jo bare dumpe en mandel i hvis du vil lege. Tænk at I har de rigtige lys, det har jeg endnu aldrig haft, men de ser så fine ud at jeg godt kunne finde på at købe et hvis jeg tilfældigvis kom et sted hvor de blev solgt.

Hav en dejlig aften, med eller uden kage.

Jenny

Hej :)

Dejlig blog du har her :)

Skønt at få lidt at vide om, hvordan man fejrer Hellig tre kongers aften. Jeg kunne godt bruge en slagplan :)
Jeg har aldrig været vant til at fejre hellige tre konger. Men det kunne jeg godt tænke mig at prøve. Det kan være, det starter med en kage næste år. Hmm... jeg må gå i tænkeboks og få lavet min egen tradtion :)

Tak for inspiration!

Kh. Jenny

Marina

Kære Jenny. Det er en god ide at opbygge sine traditioner en lille smule af gangen ellers kan det godt være lidt uoverskueligt og også lidt svært at mærke hvad man skal bruge netop dén tradtion til. Vi startede faktisk med en helt anden hellig tre konger tradition, som sprang direkte fra min fantasi og slet intet havde at gøre med de gamle traditioner. Dengang havde vi en lille magisk mand som vi kaldte den rejsende der hvert år kom forbi med magiske breve med frimærker fra fremmede lande. Han fortalte eventyr i brevene og gav også en gave der hvert år var farveblyanter. Så lavede vi små bøger til ham til gengæld. Da vi begyndte at have drillenissen boende syndes jeg at det blev for meget med endnu en magisk besøgende allerede den 6.1. og derfor begyndte vi lige så stille at opbygge vores egen hellig tre konger tradition der mest er lånt hist og pist fra gamle skikke. Det er en fin lille fest.

Æblekinder

Tak for din hilsen på min blog! Dejligt og inspirerende indlæg du har lavet- har linket til dig på min blog
Knus herfra
Heidi

Marina

Kære Heidi. Jammen TAK for dejligt link. Jeg kommer lige fra din blog og blev super glad da jeg så at du havde linket til mine helligtrekongers skriverier.

Silla

Søde søde Marina.
Lidt sent måske....men rigtig godt nytår til dig og din skønne familie og tusind tak for alle de farver du bragte ind i mit liv i 2011 og du kan tro jeg glæder mig til en skønt skønt "samvær" i 2012 :)
Hellig tre kongers aften fejrer vi ikke, men den 6 januar og den 13 juledag ferjrer vi på Island som sidste juledag med alfer i alle afskygninger med kong og dronnig i hovedrollen, der er tændt store bål (lige som skt. Hansaften herhjemme)og der bliver skudt krudt af,det kalder vi at brænde julen ud.Mon ikke det er en gammel heden skik:)

Rigtig rigtig god aften til jer.

Knus og kram herfra

Æblekinder

Det er mig der takker Marina!
Hvis du går ind under feltet kontakt - kan du bestille hos dem på mail- prislisten ligger der også
Heidi

Marina

Kære Silla. Jeg elsker den måde I på Island slutter julen af på. For mig kunne det ikke gøres skønnere og jeg fryder mig hver gang jeg høre om det. Nu er det jo den samme dag (6 januar) så en eller anden forbindelse er der nok mellem de to tradtioner, men ellers har du ret jeres lyder som om den har rødder helt tilbage til de ældste tider. Det har jeg iøvrigt læst et sted at Hellig tre kongers kagen med den skjulte bønne også har og den slags oplysninger gør mig kun endnu gladere for kagen.

Søde Heidi. Jeg må straks ind og kikke, tak fordi du vente tilbage og fortalte mig det.

Anne Thompson

Ja, vi fejrer Helligtrekonger - eller i hvert fald markerer vi, at NU er julen slut. Og først nu. Vi har lavet æbleskiver for sidste gang, og satte os til et aftens måltid med flæskesteg, roast potatoes (manden er engelsk) og så har vi voksne pillet julepynten ned nu i aften. Vi er først så småt ved at opbygge vores traditioner som familie, men at julens afslutning markeres d. 5. om aftenen er en af de ting, vi længe har været enige om.
Jeg tror, jeg til næste år vil introducere en særlig kage til d. 6. januar! :-)

Annette

Jeg er vild med gamle traditioner, og at du gør opmærksom på så mange facetter her på din blog. Faktisk kan jeg mærke, at jeg med alderen (ja altså, ikke at det skal lyde som om, jeg er gammel ;o)) får lyst til at holde mere fast i traditionerne.
Sidste år havde vi et tregrenet lys, som vi købte i Den gamle By i Århus - i år er det ikke lykkedes mig at finde et, så næste gang, jeg falder over dem, tror jeg, jeg køber et lille lager :o)
Jeg har lige læst, at man i Rønne har tradition for at gå optog gennem byen med udklædte vismænd og stjerne. Det lyder meget stemningsfyldt.

Line

Hei, Takk for fin kommentar på bloggen min! Her hos deg er det jo så flott, og så mange spennende ideer! Jeg la deg til på min daglige leseliste med en gang, så jeg kommer nok innom på besøk flere ganger. Godt nytt år til deg!

Mona

Ja, vi havde også lidt stille 'konge-hygge' i går.Små fejringer bliver jeg aldrig træt af. Tænker det er 'ræset' man bliver træt af; hvis man skal leve op til en hel masse som man ikke føler for. Fx. så er vi ikke helt oppe at ringe over julen, med hensyn til gaver. Shopping gør mig træt som et alderdomshjem. Hvis jeg ikke shopper har jeg overskud til en del andet. Lys, kage, kongekrone og hygge, det kan man vel altid lige få overskud til, eller hur? :)

Marina

Kære Anne. At julen slutter med Hellig tre konger er en ældgammel opfattelse som jeg faktisk ville ønske at vi stadigt levede efter for så ville der være mere tid efter juleaften til rent faktisk at nyde julen og julepynten. Som det er blevet nu er december en lang løben rundt for at blive klar til juleaften og bare et par dage efter skal det hele pilles ned igen fordi vi nu er julemætte og vil have rene hvide stuer til nytår. Jeg tror ikke rigtigt at det kan undgås for idag er vi jo juleinvaderet fra oktober og så trænger man altså til at få nisserne af vejen efter juleaften alligevel kunne jeg godt drømme om en verden hvor vi fik lov til at have det smukke efterår i fred for julenisser og tilgengæld kunne holde julepynten ud indtil helligtrekonger. Jeg er iøvrigt sikker på at I nok skal få skabt nogle virkeligt dejlige traditioner sammen som familie.

Kære Annette. De nye og gamle traditioner er vel selve Baduts eksitensberettigelse i den overflod af skønne danske blogs der findes. Jeg har tænkt meget over hvad der er Baduts helt grundliggende DNA og her kommer traditionerne ind som en af de helt centrale omdrejningspunkter. Derfor vil jeg også i fremtiden gøre meget ud af at fejre de forskellige mærkedage, ja måske ligefrem med et banner til hver eneste mærkedag lige som Hellig tre konger nu har et banner. De fine trearmede lys ville jeg meget gerne eje og som du selv skriver tror jeg jeg vil købe et helt lille lager af dem så vi har til flere år. På den anden side nyder jeg også hvert år at finde på en ny måde at dekorerer tre lys til Hellig tre konger.

Kære Line. TAK. Jeg glæder mig også til at besøge dig i fremtiden.

Sødeste Mona. Hverdagsfester er det bedste der findes. Præcis som du skriver bliver jeg lidt træt når det at stable en mærkedag på benene er et kæmpe arbejde. I stedet holder jeg af mærkedage hvor forberedelserne kan laves på en times tid (for lidt tid tager det jo alligevel at bage en helligtrekongers kage) og hvor forventningerne ikke er så store at det let ender med at gå galt. Jeg elsker faktisk julen og især alle forberedelserne, men jeg oplever at der er så utroligt mange SKAL på listen over ting der skal til før alle synes at de har haft en dejlig jul.

Madame

Hvor er det dejligt, at du holder vores gamle traditioner i live - tak for skøn inspiration, Marina! Jeg glemte desværre fuldstændig, at det var helligtrekongersaften i går. Hav en dejlig dag.

Gitte Barlev

Hvor lyder det bare hyggeligt:-)

Staudefeen

Det lyder vel nok hyggeligt :-) Du er meget kreativ, og tænk på hvor meget det betyder for dine børn - det er sådan noget, de husker, når de engang er blevet voksne.

Kh. Marlene

The comments to this entry are closed.

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Årstidsblog

  • HVERDAGSMAGI: OPSKRIFTER, KREATIVE IDEER OG SMÅ TANKEFRØ.
Få årets bedste hjemmelavede gløgg med din egen hjemmelavede gløgg ekstrakt. Nem opskrift til den dejligste rødvinsgløgg.
Lav lækre kandiserede æbler. Opskrift med tips og tricks.
OPSKRIFT PÅ SKØNNE ÆBLESKIVER
Klik på nissens dør for ideer til nissedrillerier
OPSKRIFT PÅ RISENGRØD TIL NISSEN
Opskrift på børnevenlige udstiks småkager. 1 dej 5 slags småkager.
Scroll ned for sjove ideer til kalenderlyset.
Opskrift på langtidsstegt andesteg med æbler og svesker. Masser af tips og tricks.
Print gratis numre til julekalenderen og andre ideer til pakkekalendre. Scroll ned for at finde numre til print.
BIND DIN EGEN ADVENTSKRANS. TRIN FOR TRIN DIY.
Opskrift på brunede kartofler. Lykkes hver gang!
Opskrifter på min nye blog Marinas Mad
Masser af juleideer til adventskransen, gaveindpakningen og hjemmelavet julepynt.

Søg på Badut


  • WWW
    example.typepad.com

stats

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
Ekstra dejlig drømmekage med den skønneste topping. Tante novembers yndlingskage!
Masser af opskrifter og ideer til varm chokolade og kakao. Efterårets hyggeligste drik.