Google har købt billedredigeringsprogrammet Picnik og besluttet at lukke det pr. 19. april. Meningen er vist nok at funktionerne skal flyttes andre steder hen i det nye google+, men da de ikke umidelbart har anvist hvor og hvornår står Picniks mange fans iøjeblikket uden en oplagt afløser.
Billedredigeringsprogrammer er personlige. Nogen kan lide det ene, andre holder mere af det andet. Jeg har holdt meget af Picnik som er let at bruge, har alle de effekter (og mange flere til) jeg ønsker mig og dertil har tonsvis af lækre fonts som jeg bruger både til mit banner og til at skrive på mine billeder. Desuden er det let og hurtigt at lave collager og det bruger man som blogger flittigt både i indlæggene og som banner.
Længe har jeg lukket øjnene for den kendsgering at jeg er nød til at finde en afløser, men nu skal det være. Jeg vil simpelthen teste en række af de alternativer, der findes til Picnik og da jeg tænker at det noget omstændige projekt muligvis kan være til hjælp for andre vil jeg dele mine erfaringer her på Badut. (Er man ikke blogger er det selvfølgelig noget uintressant læsning, men så må man springe de indlæg over i den kommende tid).
Billedredigeringsprogrammer kan typisk alt muligt man sjældent har brug for såsom at lægge mærkelige effekter ind over billederne eller lave falsk modlys. Jeg synes man meget hurtigt bliver træt af sne der kunstigt falder eller andre gimicks og derfor tester jeg ikke den slags.
I stedet har jeg valgt at sammenligne billedredigeringsprogrammerne på følgende punkter:
1: Basis.
Et billedredigeringsprogram skal let og hurtigt kunne ændre størrelsen på billedet, rette det til så horisonten bliver lige (eller skæv hvis man bedre kan lide det) samt selvfølgelig skære billedet til. Jeg forventer umiddelbart at alle billedredigeringsprogrammerne kan dette.
2: Justering.
Et billedredigeringsprogram skal kunne ændre billedet på mindst fem punkter: Sharpness (hvor skarpt eller slørret skal billedet fremstå), exposure (hvor lyst fremstår billedet), contrast (forskelden mellem lyse og mørke elementer i billedet), saturation (hvor klare ser billederne ud), temperature (Hvor varme eller kolde ser farverne ud).
Det er ved at ændre på disse parametere at man nogen gange kan redde et billed, der er fotograferet i forkert lys eller få en bestemt stemning i sine billeder, f.eks. de meget lyse romantiske billeder som nogen bloggere bruger.
Jeg forventer også umiddelbart at alle billedredigeringsprogrammer kan dette.
3: Effekter.
Effekter er i virkeligheden lavet ved at bruge de forskellige justeringer, men de er nemmere at have med at gøre fordi billedredigeringsprogrammet i forvejen har defineret hvilke parametre der skal ændres på for at få forskellige stemninger.
Det er faktisk sjældent jeg bruger effekter på mine billeder. Typisk får I dem præsis som jeg har fanget dem. Det er dog en god ting at kunne redigerer i billederne hvis man gerne vil have en anden stemning og derfor tester jeg de mest brugbare effekter.
Fix Image (Her lader man billedredigeringsprogrammet automatisk ændre billedet. Ofte godt til fejlbelyste billeder, men man har selvfølgelig ingen indflydelse og jeg bruge det aldrig).
Soften (giver dig bløde romantiske billeder):
Hvis man som her kan vælge kun at bruge effekten på en del af billedet kan effekten bruges til at fremhæve f.eks. en blomst.
Matte (giver dig bløde romantiske billeder)
Vibrance (skaber glød. Typisk godt til solnedgange hvor man oplever flere farver end der kommer med på billedet).
Orton-ish. En speciel effekt. Jeg tester denne fordi det er en vanskelig process og derfor siger den noget om kvaliteten af programmet.
Bemærk at jeg på billedet af krokusen har givet den max effekt på soften og herefter valgt at fjerne effekten helt på selve blomsten.
På de tre andre billeder har jeg ladet Picnik om automatisk at vælge mængden af effekt på billederne. Det gode ved Picnik er i virkeligheden at man selv let kan vælge hvor stor effekten skal være. Denne mulighed vil jeg også kikke efter i et nyt billedredigeringsprogram.
4: Collager.
Her vil jeg dels kikke på om jeg overhovdet kan lave collager og om jeg i givet fald kan lave de collager jeg ønsker mig: en simpel billedcollage som i sammenligningerne herover og en række af billeder som jeg kan bruge som banner.
5: Fonts.
Hvor mange og hvor fine fonts tilbydder billedredigeringsprogrammet?
6; Runde hjørner
Mange bloggere bruger runde hjørner så det kikker jeg også lige efter.
-----------------------------------------------------
I morgen tester jeg programmet ipiccy.