En sommergæk en Vinternar
En fugl foruden vinger
En lille Ven som jeg har kær
En venlig hilsen bringer
Jette Jette jeg gækker dig
Ser du Rosen så nydelig
Jeg gjorde dig til en lille nar
Det kan Du fortælle til Mor og Far.
Det er gækkebrevenes højsæson og det er en tradtion vi skal passe på for der findes næppe noget mere dansk end netop gækkebrevet.
Nu om stunder skrives gækkebreve mest af børn, der håber på at forældre og bedsteforældre ikke kan gætte hvilket navn der gemmer sig bag prikkerne og derfor må betale med et påskeæg til påske.
Reglerne for gækkebreve er i dag ganske klare: Man skal klippe et papirklip, skrive et gækkerim, underskrive sig med prikker, vedlægge en vintergæk og aflevere brevet anonymt. Har modtageren ikke gættet hvem der sendte brevet inden påske skal der betales en bod på ét påskeæg. Gættes afsenderen eller har afsenderen glemt at vedlægge en vintergæk er det modsat afsenderen, der skal afleverer et påskeæg til modtageren.
Gækkeriet har en lang historie i Danmark, men meget har ændret sig i tidens løb. Oprindeligt var gækkeriet først og fremmest knyttet til blomsten, der ikke blev kaldt for en vintergæk som idag, men derimod for en sommergæk, fordi den med sin blomstring snød sommer midt om vinteren. Kunne man nu få en anden person til at modtage (eller bare røre ved) en gækkeblomst havde man gjort vedkommede til sin gæk for hele det kommende år, med mindre naturligvis det kunne lykkes den narrede at gække den samme person tilbage igen.
Det var oprindeligt ikke nødvendigt at pakke blomsten ind i et gækkebrev og gjorde man det behøvede man ikke at hemligholde sit navn for det var jo selve blomsten der gjorde modtageren til gæk.
Efterhånden blev det dog det mest almindelige at sende eller aflevere gækkeblomsten sammen med et sirligt brev og denne skik blev umådelig populær især blandt yngre mennesker, der brugte den som en slags kærlighedserklæring, i slægt med bindebrevet eller de valentinshilsner, der var almindelige i de angelsaksiske lande. Sikken var så populær at man kunne købe kunstfærdigt brevpapir alene til formålet og der fandtes også små hæfter med tekster, der kunne anvendes både når man sendte gækkebrevet og når man siden skulle svare. Med tiden udviklede det sig også sådan at man skulle underskrive sig anonymt med prikker, mens ideen om at der skulle afleveres et påskeæg hvis modtageren ikke kunne gætte afsenderen stammer fra de professionelle rimsmede, der erstattede det lille gilde der somme tider havde været tradtionen før, med et påskeæg. Ideen har vel været meget nærliggende, fordi man i forvejen ofte gav fint pyntede æg som gave netop til påske.
Idag er gækkebreve som så mange andre af juvelerne i dansk kultur blevet til ren børnekultur, men skulle man have lyst til at lave et ualmindeligt fint gækkebrev vil jeg gerne anbefale disse smukke skabeloner.
------------------------------------------------------
Dette indlæg bygger delvis på Margit Brandts lille fine bog: Vintergæk og Sommernar, gækkeri for 100 år siden (Strandbergs forlag). Jeg har fået bogen som gave af Rikke Sommer der har et fantastisk øje for smukke lopper som hun sælger i sin butik. Rikke fandt bogen og var så sød at tænke på mig for snart længe siden. TAK Rikke.
Tak for din hilsen på min blog! :-)
Hvor sjovt, at du også har mokkakopper på menuen p.t.. Med hånden på hjertet: Det havde jeg slet ikke set! Men NU er du sat på min blog roll, så jeg kan holde øje med din fantastisk kreative blog!
*SMIL* og god weekend... ☼
Posted by: Lisbet / *LLL & Co.* | March 16, 2012 at 02:23 PM
Kære Lisbet. Man kan jo virkelig ikke holde styr på hvad der foregår på alle blogs hvis man også bare engang imellem skal lave andet. Selv må da også indrømme at jeg ikke har fulgt godt nok med inde hos dig og jeg sad bla. og smilede da jeg så dine sommerfugle for den anden dag lagde jeg papir frem til en ny produktion af de blafrende sommerfugle og gæt hvilket papir der var blandt det jeg fandt frem: blodeservietter selvfølgelig. Jeg lavede også allerede sidste forår nogle fuglebure som jeg aldrig viste frem her på Badut, men som minder meget om de skønne julekugler Karen Marie lavede til jul. Sådan er verden: vi får de samme ideer på de samme tidspunkter.
En god blogroll, helst af den slags, der følger med indlæggene som de publiseres er noget jeg virkelig ønsker mig men som jeg simpelthen ikke kan få til at virke på Badut. Jeg har prøvet mange gange, men jeg kan ikke få det til at virke her på min typepad blog. I lang tid havde jeg så sådan en liste med blogs jeg anbefalede særligt i stedet men faktisk synes jeg ikke at det er retvisende for jeg læser så mange flere blogs end dem jeg lige fik med på den liste. Jeg tygger stadigt på en god løsning som fungere og er pæn.
Rigtig god weekend til dig!
Posted by: Marina | March 17, 2012 at 07:51 AM
Sikke et dejligt blogindlæg, Marina! Spændende at læse om historien bag. Nu vil jeg lave et gækkebrev til mit lille barnebarn på næsten 7 år.
Posted by: Madame | March 17, 2012 at 08:08 AM
Gækkebreve elsker jeg også...jeg har allerede sendt 10 afsted...så jeg regner da med at kunne indkassere 10 påskeæg...Gød lørdag til dig!
Posted by: KirstenK | March 17, 2012 at 04:05 PM
jeg vidste at du var den helt rigtige modtager ;) flotte, flotte klip. mange tak for at linke både til mig og til butikken. glædelig gæk og æg til dig dig. kh rikke
Posted by: Fru Sommer | March 17, 2012 at 08:22 PM
Kære Madame. Gækkebreve er noget af det mest danske der findes. I den udgave som vi bruger i Danmark findes de ingen andre steder og de er desuden udviklet som tradition her i landet. Det er der ikke mange danske traditioner der er og derfor synes jeg det er ekstra vigtigt at passe godt på gækkebrevet. Desuden er det jo super hyggeligt og jeg er sikker på at Bella vil elske at gætte et gækkebrev fra dig.
Kære Kirsten. Hvis det er dine fine påskeklip du sender afsted tror jeg ikke at der er nogen der får svært ved at gætte afsenderen. Jeg har iøvrigt glædet mig til at linke til dig lige siden sidste år hvor jeg så skabelonerne til de fine gækkebreve.
Kære dejlige Rikke. Endnu engang mange tak for den søde bog som jeg har læst med glæde. Jeg har faktisk haft den med hjemme fra biblioteket flere gange men det er først nu jeg har fået læst den fra begyndelsen til enden. Jeg er stadigt så rørt og glad over at du tænkte på mig. TAK.
Posted by: Marina | March 17, 2012 at 11:23 PM