Året rundt i bageskålen. Januar: stjernegode boller og saftigt grydebrød
Hjemme hos os, i huset ved åen, bager jeg næsten dagligt og er der en rest havregrød tilbage fra morgenmaden ryger den som oftest med i dejen. Jeg bruger havregrøden både i saftige, hurtigt hævede boller, i lækre grovbrød og i sprøde grydebrød. Havregrødsrester klæder nemlig det hele og det er en dejlig tilfredsstilles at bruge de rester, der ellers ville være blevet smidt ud.
Står man med begge ben på vej ud i hverdagen, skal man ikke fortvivle over at der ikke er tid til at bage med det samme. Bare smæk havregrøden op i den skål som du normalt ville bruge til at lave din dej og overhæld grøden med det vand der angives i den valgte opskrift. På den måde tørre havregrøden ikke ud og overdækket kan den fint holde sig i hvert fald 12 timer til du kommer hjem og får tid til at bage.
En dej kan tage en ret stor klump havregrød, men man skal selvfølgelig være opmærksom på sin dej og mærke sig frem.
Her finder du opskriften på stjernegode boller med havregrød og her finder du opskriften på et særligt lækkert saftigt grydebrød med havregrød.
Badut er en årstidsblog der hylder alle årets 12 måneder med årstidseventyr, opskrifter og kreative ideer. I år er det min ambition at bage 12 forskellig slags brød og boller, der passer til månedens stemning. I virkeligheden bager jeg som sagt brød med havregrødsrester hele året rundt og har gjort det i mange år, men i min lille leg med årstidsportrætter tilskriver jeg ideen til den sparsommelig frøken Januar, der elsker både havregrød og hjemmebag. Hvad er derfor mere naturligt for den genbrugs forelskede frøken end at bruge resterne fra morgens havregrød til at bage lækre brød og saftige boller?
Jeg holder så meget af dine månedstemaer :)
Sidste år med de fine kopper :)
Genialt at bruge havregrødsrester i brød, det kan bare give et saftigt brød.
Posted by: Losarinas mor | January 22, 2013 at 06:53 PM
Kære Miri.
Hvor er du sød. Tak. Jeg synes jo selv det er sjovt at hitte på projekter, der passer til mine små måneds eventyr og jeg bliver vildt glad når der er nogen der kan bruge ideerne.
Jeg synes den største udfordring er at få tilstrækkelig variation indenfor et tema (f.eks. var det oplagt at serverer ting i kopperne men jeg prøvede også at bruge dem til en masse andet). Derfor bliver brød temaet heller ikke kun grydebrød sådan som jeg oprindeligt havde tænkt det, men forskellige brød og boller.
Med tiden er det tanken at hver måned vil få et helt lille katalog med forskellige opskrifter og kreative ideer og jeg tænker det kan blive helt sjovt!
Hav en dejlig aften.
Posted by: Marina | January 22, 2013 at 08:22 PM
Fed ide med året i bagværk...jeg bruger også grødresterne i brød! God aften til dig!
Posted by: KirstenK | January 22, 2013 at 08:38 PM
Kære Kirsten.
Ja nu må vi jo se hvordan det udvikler sig i løbet af året men jeg tænker det går for jeg bager så mange forskellige brød og boller og tænker at de nok kan fordeles til de forskellige måneder. Grødrester i brød er nemlig bare genialt og faktisk kan jeg endog finde på at koge lidt ekstra grød hvis jeg ikke har en rest, især hvis det er et brød hvor jeg ved at det gør en stor forskeld.
Posted by: Marina | January 22, 2013 at 08:56 PM
Selvfølgelig! Det lyder som en supergod ide. Det er bare sjældent jeg laver havregrød. Eller har rester. Men jeg skal helt klart huske det.
Til gengæld bruger jeg med glæde de sidste rester fra thekanden, når der slås brød op :)
Posted by: Pernille | January 22, 2013 at 09:15 PM
Dine brød ser skønne ud, Marina - tak for en fin idé! Her i huset er det min mand der bager, og det er alt som fx rugbrød, speltbrød og kager.
Posted by: Madame | January 22, 2013 at 09:23 PM
Kære Pernille.
Jeg spiser havregrød hver morgen (med frugt og knas efter årstiden) og sønnen spiser også tit havregrød fremfor havregryn. Det er især når Rasmus er med til at spise havregrød at det kan være svært at forudsige hvor meget vi vil spise og så bliver der rester. Når det bare er mig er der ikke rigtigt rester, men jeg kan sagtens finde på at koge lidt ekstra bare for at have lidt at putte i brødet.
Til gengæld har jeg aldrig terester for te laver jeg næsten altid kopvis. Alligevel tror jeg jeg vil prøve at lave te og bruge det til brød eller boller.
Posted by: Marina | January 22, 2013 at 09:26 PM
Kære Gitte.
Hvor er det hyggeligt at din mand er så glad for at bage og dejligt at han bager så alsidigt et udvalg. Det må være skønt for dig.
Posted by: Marina | January 22, 2013 at 09:33 PM
Sikke et godt tip. Det vil jeg prøve. Glæder mig til at se dine brød. Holder meget af at bage fra tid til anden :)
Posted by: Katja @ Shift Ctrl ART | January 23, 2013 at 02:42 AM
Skønt tip! Jeg har en veninde som gør det samme og hun er ret begejstret for det. Havregrød er en sjælden spise herhjemme, men man kan jo nemt lave en portion, det må prøves næste gang jeg bager brød og jeg skal da lige ha kigget nærmere på en dine opskrifter :-) Tak for tip og ha en skøn uge!
Posted by: by Blikfang | January 23, 2013 at 05:17 PM
Kære Katja.
Det er så hyggeligt at bage og så smager det meget bedre end brød fra bageren. Jeg bager faktisk næsten hver dag for familien spiser store mængder af brød i alle afskygninger. Jeg har ikke rigtigt delt så mange af opskrifterne før for jeg er sådan en der ikke skriver ned men bager bager mine yndlingsbrød på rutine. Derfor synes jeg faktisk at det er lidt sært at stå og skrive op, men i år skal det altså være.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 09:59 AM
Kære by Blikfang
Det er et super, super trick. I de sidste dage har jeg bagt grydebrød dag efter dag for at være helt sikker på at den opskrift jeg har arbejdet mig frem til og nu videregiver er korrekt. Jeg har både bagt med og uden havregrød og der er slet ikke nogen tvivl om at brødene med havregrød er langt de saftigste og bedste så ja jeg synes det er en dejlig ide at koge grød alene til det formål.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 10:03 AM