Klik her for grundopskrift på grydebrød og her for opskrift på saftigt grydebrød med havregrød.
Det er ikke så ofte man kender opfinderen af de forskellige brødbagningsmetoder, men med grydebrødet er det anderledes. Her er selve historien om brødhippien fra New York, der ville opfinde verdens bedste brød til hjemmebageren en vigtig del af grydebrødets sjæl og derfor vil jeg gerne dele historien her inden jeg videregiver min version af det verdensberømte brød.
Det populære grydebrød er opfundet af Jim Lahey, en rablende gal og genial bager fra New York. Jim Lahey gik og var dybt frustreret over det ringe udvalg af købebrød (og med god ret vil jeg gerne tilføje, da jeg selv boede i New York for 15 år siden var udvalget af brød skræmmende elendigt). Optændt af den hellig brødbagnings ild eksperimenterede han sig frem til den nu verdens berømte metode hvor en våd, langtidshævet dej blev bagt i en skoldhed støbejerns gryde.
Den skoldhede gryde sørger for at brødet hæver hurtigt og smukt op, den bevarer fugten inde i brødet og samtidigt beskytter låget brødet mod at blive branket i den varme ovn. Gryden løser på den måde mange af de problemer man ofte oplever med langtidshævet brød, der kan være vanskeligt at få lækkert luftigt.
Jim Lahey talte varmt for sit gode brød i mange år, men uden at få det store gennembrud. Gennembruddet kom først da Jim i 2006 inviterede New York Times madskribent Mark Bittman, (kaldet ”The Minimalist”) til en workshop i hans bageri Sullivan Street Bakery. Mark Bittman blev med det samme begejstret og anbefalede efterfølgende varm brødet i New York times hvor han både omtalte metoden som genial og videregav Jim Laheys opskrift. Siden er succesen bare vokset og vokset og der findes snart ikke den kok eller hjemmebager der ikke hygger sig med at bage brød efter Jim Laheys metode.
Jim Lahey er som alle opfindere dybt forelsket i sit brød og mener faktisk at det kan revolutioner brødspisningen. Han mener også at metoden er lettere end nogen anden og at selv en firårig vil kunne bage brød efter hans metode. I det kan jeg nu ikke være helt enig. Metoden er let, fordi der ikke skal æltes, men den kræver at man er ude i god tid for brødet skal hæve længe og ovn og gryde skal være glohed. Desuden er de skoldhede gryder, der skal ud og ind af oven bestemt ikke noget for et barn.
Men alt det er småting for grydebrødet er helt bestemt utroligt lækkert. Saftigt, sprødt, velsmagene og smukt. Brødet kan også varieres i det nærmest uendelige, men er bedst når hovedbestanddelen er hævestærkt hvedemel.
Hvis du klikker lige her får du min fordanskede grundopskrift på grydebrødet og der er et par tips og tricks der er lidt anderledes end man ellers ser det.
Klikker du her finder du en opskrift hvor der er brugt en rest havregrød til at gøre brødet ekstra saftigt og i løbet af året vil der desuden komme forskellige andre bud på gode grydebrød.
Bager du grydebrød og hvis du gør hvad er så din yndlingsversion?
Jeg elsker også at "lege" med grydebrød. Eller brødbagning i det hele taget og jeg bruger også den med havregrøden. Jeg kan også anbefale en rest kolde kartofler, der rives i dejen. Af og til bruger jeg også kogevandet fra kartoflerne som væde. God søndag - det tror jeg min bli'r! Vi har inviteret søster & co. til hotdogs, kolde øl og håndbold finale (...sidstnævte for dem der gider....).
Posted by: M | January 27, 2013 at 12:03 PM
Kære Mette
Å kartofler i brød, det er nemlig også bare godt. Faktisk står brød med kartofler på min bruttoliste over mulige brød i år, men jeg laver så mange forskellige versioner og jeg har stadigt ikke besluttet, hvilket (om nogen) af dem der skal med i brødbagningstemaet.
Jeres søndag lyder superhyggelig. Lad os krydse fingre for at de vinder...
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 12:11 PM
Hej
Rester fra dagens råkost er også godt i brød eller oprydning i grønsagsskuffen....
Revne gulerødder, rødbeder, squash, løg (gerne svitses, uden at tage farve, de får en dejlig sød smag), grove kåltyper, feta, osteskorper.
Kartofler er gode i brød, men hvis der kommer for mange i, bliver det klæg af at stå, når det er bagt, også selv om det er på 98 grader færdigbagt.
Ris er jeg ikke vild med, jeg synes de bliver hårde i brødet.
Og så er det jo altid godt med pesto på.
Jeg arbejder om ernæringsassistent i en vuggestuen, og brødet som jeg bager om fredagen burde hedde: Ugen der gik;-)
Jeg havde gulerødder og korn i mit grydebrød.... Og det smager altid godt:-)
Glæder mig til at følge dine brødopskrifter.
Kh
Hanne
Posted by: Hanne | January 27, 2013 at 03:50 PM
Ih hvor ser det lækkert ud. Jeg har endnu ikke prøvet at kaste mig ud i langtidshævning. Jeg vil give dig helt ret i at amerkansk brød er helt forfærdeligt. Man skal sørme lede længe efter noget der er godt. Leder stadig ;) Go' søndag!
Posted by: Katja @ Shift Ctrl ART | January 27, 2013 at 04:28 PM
Jeg har faktisk aldrig prøvet at bage grydebrød, men vi har en støbejernsgryde helt magen til din... så det skal helt klart prøves en dag :)
Posted by: Pernille | January 27, 2013 at 04:31 PM
Hvor ser det lækkert ud, ligner et rigtig godt suppebrød! Har dog aldrig bagt et i gryde selv, men de bliver godt nok fine at se på, og de ser så dejligt sej-skorpet ud.
- Anne
Posted by: A+K | January 27, 2013 at 06:09 PM
En gang - da vi var studerende og havde oceaner af tid, bagte vi ( = Jonas) altid vores brød. Det vil jeg så gerne i gang med igen - måske et barselsprojekt?
Jeg fik aldrig sagt tak for dit svar ang. objektiver. Flere andre har fortalt mig, at jeg skal blive glad for min fast brændvidde, så det prøver jeg:-) Og leder så videre efter en zoom, som både kan gå indendørs og udendørs - og som ikke snyder med farverne. For ja, den zoom er det objektiv, der var med kameraet - og det er altså ikke særlig godt.
Hvilke objektiver mon du har?
Kh
Anna
Posted by: Anna Svenning | January 27, 2013 at 08:23 PM
Kære Hanne.
Råkost (i mindre mængder) er super dejlige og jeg tænker mig at dit "ugen der gik brød" er et hit netop fordi det er lidt uforudsigeligt. Problemet med at skrive opskrifter ned er jo altid at det hele så pludseligt skal vejes omhyggeligt af så det kan eftergøres og så går det kreative nogen gange lidt af processen. Oplever du det ikke også sådan?
Jeg synes faktisk ikke at mine brød med kartofler bliver klæge, men det har nok noget med mængden at gøre for det er oplagt at der stadigt skal være den rigtige balance mellem tingene.
Nu må vi se hvad det bliver til med brødet. Jeg har slet ikke bestemt mig for hvilke brød det bliver endnu, tænker at det allermest bliver noget med at finde de brød og boller som jeg synes passer til mine portrætter af de forskellige måneder og jeg ved fra projektet med kopperne sidste år at det undertiden ændrede sig undervejs og det er jo netop en del af det sjove.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 09:59 PM
Kære Katja.
Jeg synes nu brødet i New York er blevet bedre men det er godt nok dyrt! Så meget mere oplagt er det da at bage sit eget brød og netop grydebrødet er meget velegnet til langtidshævede brød. Det smager fantastisk og er så let at et kun kan lykkes. God bagelyst.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 10:01 PM
Kære Pernille.
Hvis du allerede har gryden er der da ikke noget at betænke sig på.... Skal man derimod ud og finde en god gryde er det en anden sag. Det er som jeg skriver virkeligt nemt at bage fantastiske brød efter denne metode så der er ikke noget at betænke sig på.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 10:03 PM
Kære A+K. Den super lækre skorpe er helt klart det allerbedste ved grydebrødet. Det kan kun anbefales.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 10:04 PM
Kære Anna.
Du har ret det tager tid at bage brød og faktisk er det eneste ved grydebrødet som er en anelse besværligt at det skal times så man kan bage det når det er hævet færdigt. Heldigvis er det så let at røre sammen at man kan gøre det om morgen og så bage det om aftenen, men ja der er meget at se til især med nyt hus, gravid mave og lille pige.
Angående objektiver skal du kikke efter objektiver med lavest mulig F tal. Det er det der er afgørene for om du kan tage billeder i begrænset lys. Objektiver med rigtigt lave F tal er som oftest også af superkvalitet, men detsværre dyre. Her om vinteren i halvmørket tager jeg praktisk taget alle billeder med mit 50 mm (1.8 F). Undtagelsen er mine landskabsbilleder som jeg har taget med mit nye Tokina objektiv som er et moderat vidvinkelobjektiv. Jeg er glad for det, men fortryder lidt at jeg ikke sparede op et par år mere så jeg havde fået råd til et mere lysstærkt vidvinkel objektiv. Min Tokina har F4 som laveste F værdi og jeg savner mine F 1.8 når jeg fotograferer med det. Prisforskellen på tusindvis af kroner var dog for fristene og ellers er min Tokina meget rost og stort set altid udsolgt alle vegne. Foruden de to objektiver har jeg et rigtigt lækkert Nikon macroobjektiv (105mm) som jeg elsker. Og det er det!! Ingen lækre zoom objektiver her (ud over Tokinaen som er en zoom). Selvfølgelig drømmer jeg om et lækkert zoom objektiv men vi snakker langt over 15.000 kr. for et objektiv der kan matche min 50mm i kvalitet. Både macroobjektivet og landskabsobjektivet kræver et godt stativ for at tage rigtigt gode billeder ikke fordi der er noget i vejen med kvaliteten af objektiverne men tværdigmod fordi de er så skarpe at man skal stå helt helt stille for at undgå rystelser. 50 mm objektivet er så hurtigt at det er langt lettere at håndholde. Jeg får faktisk mange spørgsmål om foto og måske skulle jeg vise mine objektiver frem en dag. KRAM.
Posted by: Marina | January 27, 2013 at 10:20 PM
Hej igen...:-)
Det med ugen der gik.... Jeg bruger ca. 200 g køleskabsrester pr kg mel.....
Osteskorper skæres i tern og lægges oven på brødet med olie og krydderier.... Feta bliver bedst hvis det lige bliver vendt i dejen evt. sammen med soltørrede tomater:-)
Og så er der ALTID en tredjedel groft mel i min dej....
God bagelyst til dig:-)
Posted by: Hanne | January 28, 2013 at 08:57 PM
Tusind tak for svar, Marina. jeg bliver klogere og klogere:-) Ja, du må meget gerne vise dine objektiver frem en dag.
Kh
Anna
Posted by: Anna Svenning | January 29, 2013 at 06:51 PM