Et ofte nævnt alternativ til Picnik er programmet Pixlr. Pixlr tilbyder billedredigering direkte i din browser, du skal altså ikke downloade noget program for at komme igang og du skal heller ikke betale eller registreres.
Pixlr findes i to ret forskellige varrianter. Pixlr Express, der er lige til at gå til og er det program, der minder mest om Picnik og et noget anderledes billedbehandlingsprogram kaldet Pixlr editor, der arbejder i lag og minder lidt om fotoredigering i et avangseret program som photoshop. De to programmer deler adgang til alverdens filtre og strukturer som man kan ligge ind over sine billeder.
Når man klikker sig ind på Pixlr startside bliver man som Picnik bruger anbefalet programmet Pixlr ekspress så jeg det er der jeg starter. Pixlr ekspress kan kun arbejde med ét billed af gangen. Tilgengæld går det lynhurtigt.
Klik lige her for at se hvilke kritererier jeg kikker efter i testen.
1: Alle de basale billedredigeringsværktøjer fungere upåklageligt. Du kan altså nemt beskære, ændre størrelse på billedet og rette skæve horisonter.
2: Det er også nemt at justere billedet, omend man lige skal vende sig til at flere af funktionerne har andre navne her og også en andelse anderledes funktioner. Der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem. Man har fin kontrol, dog ikke så god som i programmet ipiccy som jeg testede i sidste uge.
3: Pixlr Express tilbyder ikke de effekter som vi kender fra picnik (og som tilbydes næsten tilsvarende hos ipiccy). Den eneste direkte sammenligning er derfor Auto fix som jeg synes er noget grov hos Pixlr Express.
For dog at have noget at sammenligne har jeg valgt at lave to af de effekter jeg tester ved hjælp af justeringerne. Jeg har lavet et mere farverigt solopgangsbilled ved at give det mere saturation i Color sektionen og herefter tilføjet en andelse mere skarphed. Det funger ok. Det bløde billled af Anna der syer er lavet med focal blur. Her har man kontrol over to cirkler der kan flyttes men jeg synes ikke at resulatet er ret godt.
De øvrige effekter kan ikke umidelbart efterlignes og Pixlr Express tilbydder ikke en pensel så man nøjagtigt kan kontrolere det område man gerne vil tilføje en effekt.
I stedet for de effekter jeg efterspørger tilbyder Pixlr express et hav af mere eller mindre besynderlige effekter man kan tilfører sine billeder. Der er forskellige farveholdninger og forskellige typer af struktur og mærkelige lys. Hvis man eksperimentere med det kan man helt sikkert finde nogen man kan lide og det er jo også meget sjovt at lege med. Det er nemt at gennemse effekterne ved at klikke på dobbeltpilen i redigeringsruden.
Som illustration har jeg valgt et par eksempler på effekter (se original billed her):
4: Pixlr express tilbydder ikke muligheden for at lave collager. For at lave dem skal man bruge Pixlr editior hvor der skal arbejdes med lag. Mere om det i en senere test.
5: Pixlr express tilbydder masser af forskellige muligheder for at lave fine runde hjørner. Mange af mulighederne er pæne.
6: Pixlr express har et stort og flot udvalg af fonts. Det er detsværre ikke mulighed for at vælge en helt bestemt størrelse i kontrolpanelet så man må gøre det på øjemål.
Sammenfatning:
Fordele: Nemt og hurtigt at arbejde med. Let at komme igang. Mange flotte fonts og hjørner.
Ulemper: Kvaliten af billedredigeringen er hverken på højde med picnik eller ipiccy. Man har ikke samme gode kontrol over justeringerne og de mest almindelige effekter mangler helt. Tilgengæld tilbydder Pixlr et hav af mere specielle effekter. Man kan ikke lave collager.
Konklusion: Pixlr express er let at arbejde med og ganske gratis, men kvaliten af billedredigeringen er ikke på højde med den vi kender fra picnik.