Kranse året rundt: januar
Det er koldt derude, fuglene fryser og har brug for fedt, nødder og gode frø. Derfor er denne krans til fuglene et perfekt og hurtigt weekend projekt.
Kransen er meget smuk når den hænger ude i haven og på grund af den indbyggede grenkrans synes jeg den bliver ved med at være smuk også når fuglene efterhånden spiser fedt og frø. Desuden har den indbyggede grenkrans den fordel at kransen ikke falder ned når fuglene spiser den øverste del hvor kransen hænger.
Fuglefoder kransen er meget let at lave.
Find en ringformet bageform og lav en lille krans der passer i størrelsen. Her har jeg brugt birkegrene der er super nemme at binde kranse af (se her for at se hvor let det er) men man kan naturligvis også bruge andre tynde grene fra haven eller skoven. De fleste grene vil lige skulle surres sammen med lidt bindegarn.
Smelt et kg fedtstof (palmin eller svinefedt) over svag varme.
Læg lidt nødder eller gode frø ned i kransen og læg grenkransen ovenpå. Fyld efter med flere frø og nødder samt måske havregryn og hæld det smeltede fedtstof ned i kransen. Efterfyld eventuelt med mere fuglefoder så fedtet er helt pakket med lækkerier.
Stil kransen til hærdning et koldt sted. Når den er helt stiv kan den let lempes ud af formen og hænges op et sted hvor fuglene føler sig trygge og hvor du kan se kransen inde fra huset. Fugle vil helst spise et sted hvor de kan søge skjul så et lille træ eller en stor busk er perfekt.
I år vil jeg hygge mig med at binde hver måned en krans, der passer til årstiden. Frøken Januar, der elsker fugle laver naturligvis denne fine fedtkrans til sin sjæleven rødhalsen og de andre fugle i haven. Rødhalse spiser gerne fuglefrø og havregryn og hvis du er heldig får du et par i haven som kan synge din vinter fuld af poesi.
Ideen med fuglefedt i en krans har jeg tidligere vist på Badut, men nu hvor jeg ville lave kranse i år tænkte jeg at det var oplagt at januar skulle have denne krans. Det oprindelige indlæg har efterhånden været jorden rundt og er et af mine internationalt mest linkede indlæg. Derfor tænker jeg at ideen må være faldet i god jord ude i virkeligheden.