Når der skal sendes gækkebreve er den halve fornøjelse at digte gækkerim. I begyndelsen holder vi os til de gode gammelkendte:
Mit navn det står med prikker
Pas på de ikke stikker
Eller
Mit navn det står med hjerter
Pas på de ikke smerter
Eller
Mit navn det står med lopper
Pas på de ikke hopper
Men der går ikke længe før børnene har lyst til at hitte på nogle nye vers selv. Næsten alle deres vers starter med en af de klassiske linjer: ”mit navn det står med …” eller ”mit navn er skrevet med …” men der er stor variation både i indhold og kvalitet.
Min datter på 9 år der er billedlæser og i almindelighed finder det vanskeligt at stave, er en ørn til at finde på rim og få rytmen til at passe. Af og til går hun alligevel lidt i stå i rimene og så hjælper jeg til ved at hive den gode gamle rimordbog ned fra hylden. Hun vælger ét ord. Jeg slår det op og læser alle mulighederne og så leger hun sig hurtigt frem til den løsning der er rigtig for hende.
Min søn der er 7 år og en ørn til at læse og stave er foreløbig blind for rim og rytme. Til gengæld fejler selvtilliden ikke noget, så han skal ikke have hjælp til sine rim, de skal bare have lov at stå som han nu syndes.
Begge børn dikterer til mig i et tempo så kuglepennen næsten ikke kan følge med og lynhurtigt har vi en hel bunke nye gækkerim som jeg renskriver og printer i stor skrifttype sådan at de har noget at kikke på når de skal overfører gækkerimene til gækkebrevene.
Her er et udvalg af årets rim, gæt selv hvilket barn der har digtet hvad:
Blommer, blommer, blommer
De kommer nok til sommer.
Mit navn det står med smukke dukker
I vintergække vugger, de deres forårsøjne lukker.
Pas på du ikke møder lopper,
For de hopper.
Mit navn det står med noder,
Pas på de ikke roder.
Gæk, gæk, gæk, jeg så en vintergæk
Hæk, hæk, hæk i påskeharens sæk.
Mit navn er skrevet med spillopper,
Der rundt i farmors kopper hopper.
Pas på der ikke kommer sne
I din lillesøsters ble
Mit navn er skrevet med en isbjørn
Pas på du ikke får et isbjerg.