I vores familie har jeg indført den tradition at vi markerer alle fire vendepunkter i lysets år. Vi fejrer således både vintersolhverv, forårsjævndøgn, sommersolhverv og efterårsjævndøgn. Ved at markerer de fire vendepunkter i lysets år får vi en stærk fornemmelse af årstiderne og af mørket og lyset.
De fire vendepunkter i lysets år giver parvis en logisk forståelse for dagen og nattens indbyrdes styrke.
Solhverv kommer fra oldnordisk ”hverfa” der betyder at vende. Det er de to tidspunkter på året hvor solen har henholdsvis sin største (sommersolhverv) og sin mindste (vintersolhverv) middagshøjde. Solen når sin sydligste position på himlen den 21. eller 22. december og sin tilsvarende nordligste position den 21. eller 22. juni. Derfor siges solen at vende på de to dage. Solhverv falder ikke på samme dato hvert år, fordi vores kalender ikke passer ganske sammen med lysets år. Det er det vi korrigerer med skuddag. Fra Vintersolhverv til Sommersolhverv bliver dagen hver dag en lille smule længere, fra sommersolhverv til vintersolhverv er det omvendt, her mister vi dag for dag en lille smule lys.
Jævndøgn er de to gange om året hvor dagen og natten er lige lange. Solen når midtvejs mellem de sydligste og det nordligste punkt i sin bane henholdsvis den 20. eller 21. marts (forårsjævndøgn) og den 22. eller 23. september (efterårsjævndøgn). Fra forårsjævndøgn til efterårsjævndøgn er lyset stærkest, her er dagen stærkere end natten. Fra efterårsjævndøgn til forårsjævndøgn er det modsat her er natten stærkere end dagen.
Når man ser alle fire vendepunkter i sammenhæng får man fire perioder i lysets år. Fra vintersolhverv til forårsjævndøgn er mørket stærkest, men lyset spirer og bliver stærkere dag for dag. Fra forårsjævndøgn til sommersolhverv er lyset stærkest og bliver tilmed stærkere dag for dag. Fra sommersolhverv til efterårsjævndøgn er lyset stærkest, men mister dag for dag lidt af sin magt. Fra efterårsjævndøgn til vintersolhverv er mørket stærkere end lyset og bliver tilmed stærkere dag for dag.
Det er ikke almindeligt fejre de fire vendepunkter, men der er trods alt nogen der gør det. De fleste gør det ud fra religiøse overvejelser som for eksempel de asetroende eller de der ønsker at markerer en modstand mod kristendommen. Sådan har jeg det ikke. I vores familie fejrer vi ikke lysets år som et alternativ til de traditionelle højtider, men i stedet som et supplement. Mit ønske om at markerer de fire vendepunkter udspringer ikke af et religiøst motiv, men derimod af et behov for at være bedre i kontakt med den vekselvirkning mellem lys og mørke der betyder så meget for vores liv. Fordi jeg har det sådan har jeg været nød til selv at opfinde de fire traditioner der markerer de fire vendepunkter. Det er vigtigt for mig at vi kan fejre lysets år uden at det bliver et stresselement og derfor er alle fire traditioner tænkt sådan, at de skal kunne overkommes på et par timer eller mindre og kunne gennemføres med relativt få remedier.
Lysets år har nytår på søndag for der er det vintersolhverv. Op mod vintersolhverv vil jeg fortælle lidt om vores vintersolhvervs traditioner, der for os er en af julens hyggeligste stunder.
Hvis du vil læse mere om hvordan vi fejre lysets år kan du klikke her.
------------------------------------
Kilde til de mere tekniske forklaringer omkring solhverv og forårsjævndøgn: Den store danske encyklopædi, bind 10 og 17.
-------------------------------------------------------------------