Comments

Marie-Louise

Nøj, hvor lyder det lækkert. Har før bagt med havregrød, har bare glemt at gøre det igen. Det må jeg prøve. Tak for opskriften.

Britta Storm

Dem skal jeg helt sikkert prøve. Jeg synes at brød med grød holder sig frisk længere. Hvis de da ikke bliver spist med det samme ;-) Jeg bruger forøvrigt altid 5 gryns blanding i stedet for havregryn. Der er ingen af os der kan lide dem rå men vi elsker dem i brød :-)

Hanne

Hej.

Skal vandet være håndvarmt eller kold fra hanen?

Kh
Hanne

Marina

Kære Marie-Louise.

Sådan er det jo tit, vi gør et eller andet og holder af det og så begynder vi at gøre noget andet og glemmer lidt at det første var en god ide. Jeg vil slet ikke sige at jeg altid bager med havregrød, men jeg har gjort det ofte i hvert fald de sidste 10 år og det giver virkelig bollerne (og brødet i almindelighed) en lækker saftighed.

Marina

Kære Britta.

Lige præcis. Brød med grød holder sig helt klart friskt meget længere. Det er en god ide at bruge 5 gryns blandning eller ligefrem ruggryn hvis man gerne vil have et grovere brød. Jeg bruger som sagt oftest bare en rest fra morgenmaden og der spiser vi helt almindelig havregrød, det er derfor det er det der er i opskriften. God bagelyst og tak fordi du gav dig tid til at skrive til mig.

Marina

Kære Hanne.

Mange tak fordi du skriver og spørg. Det er jo den helt store gevinst ved opskrifter på en blog, at man har lejlighed til at få dem rettet til af læserne, men der er kun få der giver sig tid til at skrive tilbage. Flere af mine opskrifter bliver brugt igen og igen og igen kan jeg se på besøgsstatestikken, men der er stort set aldrig nogen der skriver tilbage hverken med rettelser, forslag eller ros. Det er jo faktisk lidt ærgerligt.

Jeg bruger koldt vand, det er langt det nemmeste. I almindehed prøver jeg altid at undgå de ting i en opskrift der er besværlige og ikke tilføre det færdige brød noget godt. Det kolde vand er faktisk bedre i dette brød, det giver gæren en roligere start og så slipper man jo for at varme det til håndvarmt vand. Det lidt besværlige trin med at smuldre smørret i melet er derimod vigtigt. Smør gør brød sprødt og let når det smelter ind i melet under bagningen mens det mest gør brødet fedtet hvis det tilføjes smeltet.

Jeg retter lige i opskriften så der står koldt vand. TAK endnu engang.

God bagelyst. Jeg vil rigtigt gerne vide hvis du kan lide opskriften.

Nola

Uhm, det lyder som noget til en kold weekend. De må prøves.
Tak for opskriften :-)

Marina

Kære Nola.

Det er lige sådan nogle lune boller man skal spise på en kold vinterdag. God bagelyst.

Amanda Fabricius

Hvis man nu bager dem bare på alm. bageplade i alm. ovn, hvor mange grader og hvor lang tid skal de så have?

Marina

Kære Amanda.

Jeg tænker at det er ca. det samme. Hold øje med bollerne og bank dem under bunden lidt før du tror de er færdige. De skal lyde hule og når du er blevet vandt til at "lytte til dit bagværk" vil du kunne genkende lyden.

God bagelyst.

Linette

Hej :)
yderst lækre boller

Jeg tænker sådan om man kan bruge en røre maskine? Synes altid jeg har fået afvide at det giver godt brød, netop fordi æltningen bliver så grundig.

Jacob

Hey

Jeg ved ikke om jeg gjorde noget helt forkert, men jeg prøvede at følge opskriften så præcist som muligt. Alligevel var jeg nødt til at tilføje omkring 3-400 gram mel udover de 600 for at dejen stoppede med at klistre sig fast til bord og hænder. Er det almindeligt, eller kan jeg have gjort noget forkert? Har min havregrød måske været for våd?

Hilsen Jacob

Marina

Kære Jakob

Med denne her slags dej kan det jo være svært at angive helt nøjagtige mængder, netop fordi der kan være forskeld på den havregrød man bruger og præcist hvor meget man tilsætter. Hvis du er vant til at bage og kunne mærke at din dej manglede 300 g ekstra mel så er alt sikkert som det skal være. I hvertfald hvis bollerne blev gode. Hvis du er knap så vant til at bage skal du vide at en god dej altid er ret ubehagelig og klistrende til at begynde med. Det handler om at få brugt så lidt mel som muligt og så arbejde med dejen indtil den er blød og smidig. Lidt ekstra mel skal der altid til men jo mindre man kan bruge jo bedre bliver de færdige boller. Som med så meget andet er det noget man lære når man får rutinen ind i hænderne.

Rikke Neessen

Min dej blev også meget tynd og jeg måtte tilsætte 3-400g mere mel. Er 4 dl vand mon lige i overkanten?

Hanne Jensen

Takker for en god opskrift.

Her i huset er alle meget begejstret for de boller. De går under navnet "Badut-boller" Helt klart en gemme-opskrift og ikke kun engangs-opskrift. :-)

God weekend

Hannne

michelle

hvor mange boller bliver opskriften til?

Marina Starcke

Kære Hanne

Hvor er jeg bare glad for at opskriften er et hit hos jer. Min familie er som sagt også meget glad for de boller og har været det i mange år så det er en opskrift jeg var rigtig glad for at dele. I mit køkken laver jeg bollerne sådan lidt som jeg har lyst til med det mel som jeg lige synes passer til dagen så på en måde er det mere en bagemetode for mig end en faktisk opskrift. Jeg arbejder i øjeblikket på at få lavet en god opskrift på koldhævede boller med havregrød. Det er igen en af de opskrifter som jeg ellers bare røre sammen efter dagens humør og nogle gange er de fantastiske mens de andre dage er lidt mindre gode. Det er ok hjemme hos os men når det skal skrives ind i en opskrift må det jo meget gerne være den allerbedste udgave af bollerne jeg videregiver. Derfor tester jeg og skriver ned og laver om og så videre. Forhåbenligt er jeg klar med en opskrift i løbet af januar.

Marina Starcke

Kære Michelle

Der bliver en pladefuld men hvor mange det er afhænger jo af hvor store du vælger at lave dem. Jeg laver som oftest en 11-12 stykker.

God bagelyst.

Elsebeth

Har man ikke en bagesten, kan man i stedet lade en bageplade opvarme i ovnen og flytte bollerne over på den. Det giver et andet resultat, end hvis man sætter bollerne i ovnen på en kold plade.

Marina

Kære Elsebeth

Det er fuldstændigt rigtigt. TAK fordi du skrev det. Det der sker når man sætter bollerne ind i ovnen på en kold plade er at pladen skal varmes op før den begynder at give varme til undersiden af bollerne. Man kunne sige at den kolde bageplade stjæler varme fra bollerne, derfor bliver de mindre sprøde. Ved at opvarme bagepladen først er man ud over det problem og det er næsten lige så godt som en bagesten. Nu har jeg bare efterhånden haft bagesten i 20 år og bruger den dagligt så jeg afprøver kun sjældent andre metoder. Brugte dog netop ideen med den varme bageplade sidst jeg skulle bage i et hus uden bagesten.

Endnu engang tak fordi du gav dig tid til at ligge en kommentar. Det påskønner jeg meget.

Kirsten Schertiger

Hej Marina. Hvad er "kamutmel" det har jeg aldrig hørt om.
Vil gerne prøve dine berømte boller men ved ikke hvor jeg skal få kamutmel fra.
Mvh.Kirsten.

Marina

Kære Kirsten

Dejligt at du har fået lyst til at bage mine stjernelækre boller.

I opskriften har jeg ganske rigtigt skrevet kamutmel, men det er ikke meningen at opskriften skal indeholde ingredienser der er vanskelige at skaffe og det kan sagtens erstattes af en anden grov mel type med bageevne, fx groft ølandshvede (der fås i Kvikly) eller i en snæver vending en mel type som grahamsmel. Ideen er udelukkende at få noget grovere mel ind i opskriften uden at det bliver super tungt. Hvis man vil kan man så men også bage dem med hvedemel alene efter samme opskrift.

Kamutmel er faktisk mit yndlings mel og i mange år kunne man købe det i Kvickly, Føtex og Bilka, men det er vist detsværre udgået. Ihvertfald er det ingen steder at finde her i Holstebro. Jeg har for nyligt købt noget i Salling, og tænker også at det kan købes i andre delikatesse supermarkeder. Det kan også købes på nettet. Det er jo godt nok altsammen, men det er som sagt ikke tanken med opskriften på de lækre boller at den skal være spor besværlige at bage og derfor tror jeg at jeg vil ændre i opskriften.

Tak fordi du skrev til mig og held og lykke med bagningen.

Maria

Hej :) Heg har haft lavet dine boller flere gange, og de er fantastiske! Nu er jeg lidt i tidspres og vil derfor gerne lave dejen dagen før jeg bager bollerne- kan det lade sig gøre? Mvh Maria

Mie Sand Hersoug

Hej. Hvor meget smør bruger du til bollerne? Vh Mie

Rikke Kildegaard Andersen

Jeg glæder mig helt vildt til at bage disse boller til mine gæster til fø´sdag sidst i september... :)
vi prøvebager dog nok... snart ;) vi kan ikke vente ;)
Rigtig god måde at få brugt resterne af den havregrød vi altid spiser om morgenen.. Tænker man godt kan bruge havregrøden dagen efter hvis opbevaret og kølet korrekt?
Jeg vil forsøge med groft speltmel da det er "uden kerner" en masser af fibre. Mand og barn piver over for mange kerner.. :D Mor snyder! I FÅR fibre.. ;)
Hvordan vil de egne sig som mad-brød mon? Tænker som tilbehør til supper eks.?
Tak for gode tips med varm plade og forklaring om hvorfor den (besværligere) arbejdsgang med mel/smør er vigtig. Nr det giver mening gider jeg godt gøre besværligere ting :)
men den dovne hund i mig siger at jeg nok prøver begge dele og ser om det giver meget forskel, da der skal bages 300 boller... ;)
mvh
Rikke (snart 40... :O)

Marina

Kære Rikke.

Undskyld jeg ikke har svaret dig før. Jeg har fået ny blog og kommer ikke så ofte på denne mere.

Ja havregrød kan fint holde sig i et døgn en lille bøtte med låg i køleskabet. Det er vigtigt med overdækningen for ellers bliver grøden tør.

Man kan sådan set bruge lige præcis den mel man helst vil. Sidst jeg talte efter havde jeg 14 slags i skabet og jeg blander uhæmmet efter det jeg har lyst til lige den dag. Man skal dog kende lidt til de forskellige meltypers bageevne fordi brød helt naturligt ikke gider at blive luftigt hvis ikke der er mel i med god bageevne. Til noget brød er det ligegyldigt. Til disse boller er det faktisk vigtigt. Jeg bager oftest uden kerner fordi mine yngste heller ikke er så vilde med dem i brødet. Tilgengæld bruger jeg masser af grov mel der giver smag og er bedre for kroppen. Groft speltmel har ikke vildt god bageevne (faktisk er spelt ret specielt men det er en lang historie). Hvis du blander med godt hvedemel (allerbedst italiensk da de har varmere sommere, der giver bedre mel) går det dog helt fint.

Bollerne er super til madbrød. Helt perfekte til suppe. På min nye blog kommer der nok en dag en opskrift på mine koldhævede boller, der også er super gode og nemme sådan lige at bage en plade af fordi dejen står klar i køleskabet.

Det med at få en forklaring på lidt besværlige ting er altid godt. Så gider jeg også... Tricket her med smøret har jeg faktisk selv eksperimenteret mig frem til, men jeg lover dig at det virker.

Til sidste et KÆMPE tillykke med fødselsdagen. Håber du får en forrygende dag.

Lærke

De bliver også rigtige gode med risengrød istedet for havergrød.

The comments to this entry are closed.

FØLG MED PÅ INSTAGRAM

Årstidsblog

  • HVERDAGSMAGI: OPSKRIFTER, KREATIVE IDEER OG SMÅ TANKEFRØ.
Få årets bedste hjemmelavede gløgg med din egen hjemmelavede gløgg ekstrakt. Nem opskrift til den dejligste rødvinsgløgg.
Lav lækre kandiserede æbler. Opskrift med tips og tricks.
OPSKRIFT PÅ SKØNNE ÆBLESKIVER
Klik på nissens dør for ideer til nissedrillerier
OPSKRIFT PÅ RISENGRØD TIL NISSEN
Opskrift på børnevenlige udstiks småkager. 1 dej 5 slags småkager.
Scroll ned for sjove ideer til kalenderlyset.
Opskrift på langtidsstegt andesteg med æbler og svesker. Masser af tips og tricks.
Print gratis numre til julekalenderen og andre ideer til pakkekalendre. Scroll ned for at finde numre til print.
BIND DIN EGEN ADVENTSKRANS. TRIN FOR TRIN DIY.
Opskrift på brunede kartofler. Lykkes hver gang!
Opskrifter på min nye blog Marinas Mad
Masser af juleideer til adventskransen, gaveindpakningen og hjemmelavet julepynt.

Søg på Badut


  • WWW
    example.typepad.com

stats

LinkWithin Related Stories Widget for Blogs
Ekstra dejlig drømmekage med den skønneste topping. Tante novembers yndlingskage!
Masser af opskrifter og ideer til varm chokolade og kakao. Efterårets hyggeligste drik.